Θερμό επεισόδιο με φόντο την κινητικότητα στο Δημόσιο και τις ευθύνες του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη ήρθε χθες να επιτείνει το πολεμικό κλίμα που επικρατεί πλέον ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ.

Την ίδια στιγμή ο Φώτης Κουβέλης κλιμακώνει τις επιθέσεις του κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου, ενώ επιμένει ότι ο Πρωθυπουργός σχεδίαζε τον περασμένο Ιούνιο, με πρόσχημα το ζήτημα της ΕΡΤ, να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες.

Το χαμηλό βαρομετρικό που καταγράφεται στις σχέσεις της Χαριλάου Τρικούπη με την Αγίου Κωνσταντίνου επιβεβαίωσαν οι βολές που αντάλλαξαν οι μέχρι πρότινος κυβερνητικοί εταίροι για το ζήτημα της κινητικότητας. Μεταφέροντας εν πολλοίς τη θέση του ΠΑΣΟΚ, ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου απέδωσε ευθέως ευθύνες στον κ. Μανιτάκη για το ενδεχόμενο –λόγω των γνωστών καθυστερήσεων –η κινητικότητα να εφαρμοστεί με οριζόντιο τρόπο σε όλα τα υπουργεία, εάν αποδειχθεί ότι δεν επαρκεί ο χρόνος έως το τέλος Σεπτεμβρίου για στοχευμένες κινήσεις μέσα από ένα σχέδιο αξιολόγησης δομών και προσώπων.

Η ΔΗΜΑΡ πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση, διαβλέποντας πίσω από τη στοχοποίηση του κ. Μανιτάκη μια συμφωνία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για οριζόντιες απολύσεις. «Οι επιθέσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ στο έργο του κ. Μανιτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρούν να συσκοτίσουν τα πράγματα και να κρύψουν την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, που συμφώνησε στην απορρύθμιση του δημόσιου τομέα», ήταν η αντίδραση της Αγίου Κωνσταντίνου.

Μιλώντας ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στο ραδιόφωνο (Real) είπε ότι δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τον κ. Σαμαρά και επέμεινε ότι ο Πρωθυπουργός όχι μόνον σχεδίαζε εκλογές τον Ιούνιο, αλλά ήταν έτοιμος και για διαδοχικές κάλπες, με δίλημμα την αυτοδυναμία της ΝΔ. «Τελικά ανέκρουσε πρύμναν», σχολίασε –απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις του Πρωθυπουργού (στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» το περασμένο Σάββατο) ότι ο κ. Κουβέλης «αδικεί τον εαυτό του» βλέποντας ένα εκλογικό σχέδιο πίσω από την κρίση της ΕΡΤ.

Από το ΠΑΣΟΚ απέφυγαν χθες κάθε σχόλιο για την επίθεση από τη ΔΗΜΑΡ καθώς εκτιμούσαν ότι απώτερος στόχος της παρέμβασης του προέδρου της είναι να ανοίξει ένας πόλεμος κορυφής ανάμεσα στους δύο μέχρι πρότινος κυβερνητικούς συμμάχους.