Ο αρχικός προγραμματισμός του Βαγγέλη Βενιζέλου να περάσει αυτή την εβδομάδα στη Σκόπελο ακυρώθηκε από την απουσία του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, οπότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναχωρήσει για το νησί την προσεχή Δευτέρα.

Στις 23 Αυγούστου όμως θα βρεθεί στη Σκιάθο, όπου οργανώνεται επιστημονικό συνέδριο για τον καθηγητή Δημήτρη Τσάτσο, που ως γνωστόν υπήρξε μέντοράς του. Θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (φωτογραφία). Η παρουσία του εκ των πραγμάτων θα προσθέσει στο συνέδριο και μια διάσταση ζυμώσεων για τον τρόπο με τον οποίο θα πάει στις ευρωεκλογές τον επόμενο χρόνο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αλλωστε θα παρίσταται και η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη.

Με την ευκαιρία, υπενθυμίζω ότι η κυρία Ράπτη, όταν άρχισαν τα νταβαντούρια με την ΕΡΤ, είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στο Κοινοβούλιο –όπου, ειρήσθω εν παρόδω, κατατέθηκαν άλλες εννέα ερωτήσεις με το ίδιο περιεχόμενο από ευρωβουλευτές διαφόρων εθνικοτήτων. Το αναφέρω διότι εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν μάλλον άρχισε να ξεπατικώνει ορισμένα κόλπα που συνηθίζονται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Ελλάδα. Δηλαδή απάντησε στις… 2 Αυγούστου, όταν τα πάντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν κλειστά.

Επί της ουσίας, η απάντηση απλώς επαναλαμβάνει όσα είχε πει ήδη δύο φορές προφορικά στο Κοινοβούλιο. Οτι το κλείσιμο δεν το ζήτησε η Κομισιόν, αλλά αναγνωρίζει στην ελληνική κυβέρνηση το δικαίωμα να το κάνει, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίος ο δημόσιος τηλεοπτικός φορέας και άλλες τέτοιες κοινοτοπίες.