Εικόνες των Beatles που αιχμαλώτισε ο φακός του αποκλειστικού φωτογράφου της βρετανικής μπάντας Ντέρεκ Κούπερ κατά τη διάρκεια γυρισμάτων του βιντεοκλίπ «A Day in the Life» από τον δίσκο «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band», αλλά και πορτρέτα του Τζον, του Ρίνγκο, του Τζορτζ, του Πολ ή και των τεσσάρων μαζί, φυσικές, σε εξωτερικούς χώρους αλλά και σε στούντιο φωτογράφισης, έκαναν τους υπεύθυνους βρετανικού οίκου δημοπρασιών να τρίβουν κατ’ αρχάς τα μάτια τους και στη συνέχεια τα χέρια τους. Και έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο οι φωτογραφίες έφθασαν να βγουν στο σφυρί.

ΣΤΟ ΠΑΤΑΡΙ. Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Κούπερ ο Μπερκ σκαλίζοντας τα πράγματα που είχε αποθηκεύσει στο πατάρι του σπιτιού του ανακάλυψε ότι η μηχανή που κληρονόμησε από τον φίλο του περιείχε φιλμ.

Τον έτρωγε η περιέργεια και έκανε το προφανώς λογικό: δεν άνοιξε το καπάκι της μηχανής όπου υπήρχε το φιλμ, αλλά πήγε τη φωτογραφική μηχανή όπως ήταν σε ειδικό.

Στο εμφανιστήριο πλέον τα αρνητικά καρέ έγιναν ασπρόμαυρες φωτογραφίες διαστάσεων 50Χ13 εκατοστών η καθεμία.

Αυτές οι άγνωστες φωτογραφίες των Σκαθαριών μαζί με μερικές ακόμη θα βγουν σε πλειστηριασμό μέσα στον μήνα.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ. Οι ειδικοί καλλιτεχνικοί επιμελητές του οίκου δημοπρασιών Cuttlestones εκτιμούν ότι καθεμία από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες –άγνωστο ως τώρα κομμάτι της ιστορίας του συγκροτήματος που σφράγισε την ποπ μουσική –θα πωληθεί προς τουλάχιστον 3.000 στερλίνες (3.490 ευρώ).

Η δημοπρασία των φωτογραφιών αρχικώς είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 16 Αυγούστου. Ωστόσο αναβλήθηκε, όπως ανέφεραν οι δημοπράτες, έπειτα από αίτημα του ανθρώπου στην κατοχή του οποίου είχαν περιέλθει που θέλησε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.

«Συμβαίνει συχνά άνθρωποι που δίνουν συλλεκτικά και πολύτιμα αντικείμενα για πλειστηριασμό να αλλάζουν γνώμη ακόμη και την τελευταία στιγμή για συναισθηματικούς λόγους. Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί νέα ημερομηνία για τον πλειστηριασμό των φωτογραφιών», αναφέρει στέλεχος του οίκου δημοπρασιών, εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι η δημοπρασία θα γίνει προς το τέλος Αυγούστου.