Παρά την κρίση, ο όμιλος Μυτιληναίου (Αλουμίνιο της Ελλάδος, ΜΕΤΚΑ και τομέας ενέργειας) ανακοίνωσε αύξηση 28% σε επίπεδο λειτουργικών κερδών το πρώτο εξάμηνο του 2013, ενώ οι υψηλές ροές του επέτρεψαν να μειώσει τον καθαρό δανεισμό από 725 εκατ. ευρώ σε 555 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία ολοκλήρωσε την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεών της ύψους 243 εκατ. ευρώ για πέντε χρόνια.
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε το πρώτο εξάμηνο στα 731 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 2,3%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 102,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 28%. Παρά τις υψηλές αποσβέσεις και το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος και στην τελική γραμμή των κερδών επετεύχθη αύξηση, καθώς τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 47% στα 12,5 εκατ. ευρώ. 
Η ΜΕΤΚΑ που δραστηριοποιείται στην κατασκευή εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας αύξησε τα κέρδη της κατά 15% στα 46,4 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΜΕΤΚΑ ανέρχεται στα 1,6 δισ. ευρώ. 
Το Αλουμίνιο της Ελλάδος μέσω του προγράμματος μείωσης του κόστους Μέλλον κατάφερε να επανέλθει σε λειτουργική κερδοφορία 9,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 300.000 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2012. Η εταιρεία πλήττεται από τις χαμηλές τιμές του αλουμινίου αλλά και από το υψηλό κόστος της ενέργειας κατά την παραγωγική διαδικασία.
Ο τομέας ενέργειας αύξησε τα λειτουργικά κέρδη του από 33,5 εκατ. σε 48,6 εκατ. μετά και την πλήρη λειτουργία της Korinthos Power κατά το εξεταζόμενο διάστημα. Πλέον ο όμιλος κατέχει διψήφιο μερίδιο αγοράς (10%) στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από