Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε τη συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν το φθινόπωρο εξαιτίας,σύμφωνα με το Associated Press,των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά την παροχή προσωρινού πολιτικού ασύλου από τη Ρωσία στον Εντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε ωστόσο ότι θα ταξιδέψει έως τη Μόσχα για να παραστεί στη Σύνοδο G20 που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την απόφαση της Ρωσίας να παράσχει προσωρινό πολιτικό άσυλο στον Σνόουντεν, τον οποίο καταζητούν οι αμερικανικές αρχές για κατασκοπεία αφού διέρρευσε στοιχεία σχετικά με το εκτεταμένο πρόγραμμα παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας (NSA).

«Απογοήτευση» στο Κρεμλίνο

Την απογοήτευση του Κρεμλίνου αναφορικά με την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα να ακυρώσει τη συνάντησή του με το ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, εξέφρασε ο συνεργάτης του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση αυτή οφείλεται στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον Σνόουντεν, την οποία δεν δημιουργήσαμε εμείς» σχολίασε ο Ουσάκοφ, προσθέτοντας ότι ο Ομπάμα είναι «ακόμα ευπρόσδεκτος» στη Ρωσία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, εκτίμησε ότι η απόφαση του Ομπάμα αντανακλά την αδυναμία της Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει την Ρωσία ως «συνέταιρο επί ίσοις όροις».

Πηγή έντασης και η μεταχείριση των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία

Πηγή έντασης όμως, είναι και η μεταχείριση των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία, όπου καθημερνά σημειώνονται επιθέσεις μίσους κατά γκέι, λεσβιών και διεμφυλικών, ενώ έχουν περάσει νόμοι πολύ αυστηροί κατά των ατόμων αυτών.

Χθες το βράδυ, ο Ομπάμα εμφανίστηκε στην αμερικανική τηλεόραση, στην εκπομπή The tonight show του Τζέι Λένο, όπου ερωτηθείς για αυτά τα περιστατικά, απάντησε: «Δεν έχω καμμία υπομονή για χώρες που κακομεταχειρίζονται, βλάπτουν και τρομοκρατούν τους γκέι, τις λεσβίες και τα διεμφυλικά άτομα».

Το βίντεο με τον Ομπάμα στο Tonight Show: