Ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, συνεργάτης της Guardian, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Βραζιλία, δήλωσε ότι έχει παραλάβει έως και 20.000 απόρρητα έγγραφα από τα χέρια του πρώην συμβούλου της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Γκρίνγουολντ έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας της Βραζιλίας, στην οποία κατέθεσε σχετικά με τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν για το εύρος του προγράμματος παρακολούθησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Δεν έχω μετρήσει ακριβώς, αλλά μου παρέδωσε από 15.000 ως και 20.000 έγγραφα, (τα οποία είναι) πάρα πολύ πλήρη και πολύ μακροσκελή», δήλωσε ο Γκρίνγουολντ, ο αμερικανός δημοσιογράφος από τον οποίο προήλθαν οι πρώτες αποκαλύψεις της υπόθεσης Σνόουντεν που έκανε η εφημερίδα.

Όπως πρόσθεσε, «τα άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό κομμάτι» από το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με το περιεχόμενό τους.

«Θα υπάρξουν κατά βεβαιότητα περισσότερες αποκαλύψεις για την κατασκοπεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των συμμαχικών κυβερνήσεων (...) που διείσδυσαν στα συστήματα (επικοινωνιών) της Βραζιλίας και της Λατινικής Αμερικής», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος, απαντώντας σε ερωτήσεις βραζιλιάνων γερουσιαστών.

Ο Γκρίνγουολντ δημοσίευσε πρόσφατα στην βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo άρθρα τα οποία στηρίζονται στα έγγραφα που του παραδόθηκαν από τον Σνόουντεν, σύμφωνα με τα οποία η Βραζιλία αποτελούσε μέρος ενός δικτύου 16 βάσεων κατασκοπείας που διηύθυναν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σε συνέντευξή του στο AFP ο Γκρίνγουολντ είχε εξηγήσει στις 10 Ιουλίου ότι τα έγγραφα του παραδόθηκαν από τον ίδιο τον Σνόουντεν, τον οποίο συνάντησε στο Χονγκ Κονγκ, όπου ο τελευταίος είχε βρει προσωρινά καταφύγιο αφού είχε φύγει από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ