Ως «επικρατέστερο για τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου στο Εθνικό Θέατρο» επιβεβαίωσε ότι θεωρεί τον Γιάννη Σμαραγδή το υπουργείο Πολιτισμού, αν και ο ίδιος δηλώνει ότι «κανείς δεν τον έχει βολιδοσκοπήσει» και ότι το αν θα δεχόταν κάποια τέτοια θέση «είναι θέμα της στιγμής που γίνεται η πρόταση».

Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ο επικρατέστερος για την θέση που άφησε ο Σταύρος Ξαρχάκος, αφήνοντας αιχμές για την επιλογή παραγωγών με τα ονόματα του Πέτρου Φιλιππίδη και του Λάκη Λαζόπουλου στο πρόγραμμα του Εθνικού για τη νέα σεζόν, το οποίο ανακοίνωσε ο νέος του καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης. Διότι ο κρητικός σκηνοθέτης –εκτός από συμπατριώτης του Χατζάκη –θεωρείται συμβιβαστικός και έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τον Λαζόπουλο.

Ναι, αλλά δεν έχει ακριβώς σχέση με το θέατρο, θα πουν κάποιοι επικριτές. Και όμως, πρόσφατα χρίστηκε ομόφωνα υπεύθυνος Κινηματογράφου και Θεάτρου και επικεφαλής όλων των επιστημονικών μελετών του τμήματος από το Διεθνές Ινστιτούτο Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών, με έδρα τη Ρώμη, και μέλος της Επιτροπής Προεδρίας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca (τα οποία και τον τίμησαν).

«Δεν διεκδίκησα ποτέ θέσεις», είναι η επωδός του Γιάννη Σμαραγδή. Αλλωστε, λέει, «δεν έχω κανένα κέρδος από θέση όπως του προέδρου στο Εθνικό, που είναι και άμισθη απ’ όσο ξέρω». Μετά τον Δεκαπενταύγουστο φαίνεται ότι θα ξέρουμε αν θα βρεθεί στο Εθνικό…