Ατύχημα ή ανθρωποκτονία; Πάνε περισσότερα από 30 χρόνια από την ημέρα που πέθανε η Νάταλι Γουντ. Ο θάνατός της ωστόσο παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Χόλιγουντ. Στις 29 Νοεμβρίου 1981, το άψυχο σώμα της 43χρονης τότε ηθοποιού βρέθηκε να επιπλέει στα ανοικτά του νησιού Σάντα Καταλίνα, στον Κόλπο του Λος Αντζελες. Φορούσε νυχτικό, ζακέτα και κάλτσες.

Η ηρωίδα τού «Επαναστάτη χωρίς αιτία» και του «Γουέστ Σάιντ Στόρι» –που δεν ήξερε κολύμπι –είχε περάσει το Σαββατοκύριακο των Ευχαριστιών σε ένα γιοτ, συντροφιά με τον σύζυγό της, τον Ρόμπερτ Βάγκνερ, και τον ηθοποιό Κρίστοφερ Γουόκεν, με τον οποίο συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας «Θύελλα στον εγκέφαλο». Η σωσίβια λέμβος βρέθηκε σχετικά κοντά στην ακτή, «σαν να μη χρησιμοποιήθηκε ποτέ», βάσει της αναφοράς της Αστυνομίας.

Οι εικασίες για τις συνθήκες του δράματος, το οποίο παίχτηκε έπειτα από μια νύχτα με μπόλικο αλκοόλ, δεν έπαψαν ποτέ να αναπαράγονται∙ τροφοδοτούνταν διαρκώς από τις φήμες για το ειδύλλιο μεταξύ της αμερικανίδας ηθοποιού και του συμπρωταγωνιστή της, το σενάριο μιας έντονης λογομαχίας μεταξύ του ζευγαριού, καθώς και ενός καβγά μεταξύ των Βάγκνερ και Γουόκεν. Επισήμως, όμως, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. «Πνιγμός από ατύχημα», αναφέρεται στο συμπέρασμα της αστυνομικής έρευνας και της νεκροψίας.

Στις 17 Νοεμβρίου 2011, η υπόθεση παίρνει δραματική τροπή. Περίπου τρεις δεκαετίες μετά το τραγικό συμβάν, το Τμήμα Ανθρωποκτονιών του Λος Αντζελες ανοίγει ξανά την υπόθεση, μετά την επικοινωνία των αστυνομικών με δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ο καπετάνιος του πλοίου ο οποίος έδωσε πρόσθετες πληροφορίες για τις συνθήκες του πνιγμού.

Εκτοτε, η ιστορία πίσω από το τραγικό τέλος της Νάταλι Γουντ μοιάζει με επεισόδιο του τηλεοπτικού σίριαλ «Ανεξιχνίαστες υποθέσεις». Παράλληλα με τη νέα έρευνα της Αστυνομίας, ο γιατρός Λαχσμάναν Σαδιαβαγκισβάραν, επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Λος Αντζελες, «ξεσκονίζει» τα έγγραφα της εποχής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έκθεση νεκροψίας υπ’ αριθμόν 1981-15167 της Νάταλι Γουντ-Βάγκνερ.

Ο επικεφαλής ιατροδικαστής συνάντησε επίσης τον προκάτοχό του Τόμας Νογκούτσι, έναν από τους τρεις εν ζωή ιατροδικαστές που είχε υπογράψει τη νεκροψία της Νάταλι Γουντ. Στη συνέχεια τροποποίησε τις επίσημες αιτίες θανάτου –από «πνιγμό λόγω ατυχήματος» σε «πνιγμό και άλλους αδιευκρίνιστους παράγοντες». Είναι σαφές πως η Νάταλι Γουντ θα μπορούσε να είχε πέσει θύμα βίας προτού πέσει στο νερό. Η νέα συμπληρωματική έκθεση υπογράφτηκε στις 15 Ιουνίου 2012 και δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του 2013.

Κάπως έτσι αναβίωσαν οι παλαιότερες υποψίες που βάρυναν τον Ρόμπερτ Βάγκνερ, αν μη τι άλλο ότι καθυστέρησε να αντιδράσει όταν διαπίστωσε την εξαφάνιση της συζύγου του μέσα στη νύχτα. Έως σήμερα, ο 83χρονος ηθοποιός δεν θεωρείται ύποπτος για την Αστυνομία η οποία, ούτως ή άλλως, δεν έχει στοιχεία για να υποστηρίξει την περίπτωση της δολοφονίας.

Η νεκροψία της Νάταλι Γουντ διεξήχθη τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 1981, περίπου 30 ώρες αφότου εντοπίστηκε το πτώμα της. Οι ιατροδικαστές σημείωσαν την παρουσία «λευκού αφρού» στο στόμα και τα ρουθούνια, σημάδι που υποδηλώνει πνιγμό. Κυρίως όμως στάθηκαν στις πολλές «εκχυμώσεις», πρόσφατες και επιφανειακές, στον δεξιό βραχίονα και τον αριστερό καρπό, στα δύο πόδια, στο αριστερό γόνατο και τον δεξί αστράγαλο. Οι βλάβες έχουν διάμετρο από 1,25 έως 5 εκατοστά. Λαμβάνονται δείγματα για μικροσκοπική εξέταση, η οποία αποδεικνύει «πρόσφατες υποδόριες αιμορραγίες». Αναφέρονται επίσης γρατσουνιές στην αριστερή πλευρά του προσώπου, και ειδικά στο μάγουλο. Οι ακτινολογικές εξετάσεις δεν απεικονίζουν κανένα κάταγμα. Οι τοξικολογικές εξετάσεις δείχνουν υψηλά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα, όχι όμως ίχνη τοξικών ουσιών ή φαρμάκων. «Τα αποτελέσματα της νεκροτομής είναι συνεπή με πνιγμό σε ωκεανό. Η ώρα θανάτου είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά φαίνεται να είναι γύρω στα μεσάνυχτα της 28ης Νοεμβρίου 1981. Οι περισσότερες εκχυμώσεις είναι επιφανειακές και πιθανότατα προκλήθηκαν κατά τον πνιγμό», συμπεραίνεται στην έκθεση. Ο Νογκούτσι υποθέτει ότι η Νάταλι Γουντ γλίστρησε προσπαθώντας να μπει στη σωσίβια λέμβο και πνίγηκε.

Υπάρχει περίπτωση να θέλησε η ηθοποιός να βγει στη στεριά, μόνη, μέσα στη νύχτα και σχεδόν μισόγυμνη; Είναι κάπως τραβηγμένο από τα μαλλιά ένα τέτοιο σενάριο, χωρίς όμως να αποκλείεται δεδομένου ότι είχε πιει. Η νέα ιατροδικαστική έκθεση δεν επανεξετάζει το ενδεχόμενο του πνιγμού. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι η Γουντ πνίγηκε ταχύτατα (προφανώς γιατί το νερό ήταν παγωμένο και ήταν νύχτα), καθώς και ότι τα τραύματα μπορεί να προκλήθηκαν πριν από την πτώση στο νερό. Ανευ νέων στοιχείων από την πλευρά της Αστυνομίας, τα αίτια του πνιγμού της Νάταλι Γουντ ίσως παραμείνουν «αδιευκρίνιστα» για πάντα.

ΑΥΡΙΟ:

Μέγας Ναπολέων