Σε δύο στάδια θα γίνει η αξιολόγηση του προσωπικού στο ΕΣΥ για την εφαρμογή της κινητικότητας νοσηλευτών, διοικητικών και των 210 γιατρών πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ. Στην πρώτη φάση θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιοι θα παραμείνουν στις υπηρεσίες, ενώ στη δεύτερη θα αξιολογηθούν όσοι θα λάβουν φύλλο πορείας προς άλλο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Ο υπολογισμός των μορίων ορίζεται σε δύο υπουργικές αποφάσεις που αναμένεται να εκδοθούν σήμερα εφ’ όσον το υπουργείο Υγείας λάβει το απαραίτητο πράσινο φως και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΤΑ ΑΤΟΥ. Σύμφωνα με την τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας, στην πρώτη φάση αξιολόγησης θα προσμετρηθούν βασικά κριτήρια όπως τα έτη προϋπηρεσίας και συνεπώς η εμπειρία αλλά και η αίτηση παραμονής, ενώ στα μείον θα συνυπολογιστούν παράμετροι όπως η απόσπαση εκτός υπηρεσίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι θα βαθμολογηθούν και με βάση τα κριτήρια που έχει θεσπίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βάζοντας στο μικροσκόπιο προσόντα όπως εκπαίδευση και γνώση ξένων γλωσσών αλλά και πειθαρχικές ποινές.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τόνιζαν χθες στελέχη του υπουργείου στα «ΝΕΑ», θα διασφαλιστεί ότι οι πιο «δυνατοί» εργαζόμενοι θα παραμείνουν στο πόστο τους. Ενδεικτικά ανέφεραν, μια νοσηλεύτρια που έχει ήδη δέκα χρόνια προϋπηρεσίας σε παθολογική κλινική δεν θα αλλάξει εργασιακό χώρο εφ’ όσον η υπηρεσία που προσφέρει κρίνεται κρίσιμη.

Με ανώτατο όριο τις 50 μονάδες θα βαθμολογηθούν οι 1.618 εργαζόμενοι που θα τεθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας. Στο δεύτερο στάδιο εκείνοι που συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια θα είναι και πιο τυχεροί, αφού θα έχουν προτεραιότητα σε ό,τι αφορά το αίτημα επιλογής της νοσηλευτικής μονάδας στην οποία επιθυμούν να μετακινηθούν. Και βέβαια, συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Υγείας, όσοι διαθέτουν περισσότερες ικανότητες θα μετακινηθούν από τα μικρά νοσοκομεία σε νοσηλευτικά ιδρύματα πρώτης γραμμής ώστε να καλυφθούν καίρια κενά.

Ο στόχος άλλωστε του υπουργείου είναι κατ’ αρχάς τα νοσοκομεία με μικρή πληρότητα να αλλάξουν ρόλο, ενισχύοντας το δίκτυο των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (π.χ. με τη μετατροπή τους σε κέντρα υγείας αστικού τύπου) και προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες (π.χ. μονάδες φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου).

Επιπροσθέτως, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη κενών σε νοσοκομεία – πυλώνες ώστε να μειωθούν οι λίστες αναμονής και να επαναλειτουργήσουν κρεβάτια εντατικής θεραπείας αλλά και κλινικές, που υπολειτουργούσαν λόγω ελλείψεων.

ΠΟΙΑ ΑΦΟΡΑ. Υπενθυμίζεται ότι το Σπηλιοπούλειο, το Αγία Βαρβάρα, το Πατησίων, η Πολυκλινική, το Αμαλία Φλέμινγκ, και το Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακα, Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΙΕΝΘΥΑΕ) είναι τα νοσηλευτικά ιδρύματα – δεξαμενές από όπου θα αποχωρήσει υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό προς όμορα νοσοκομεία.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν στην κινητικότητα το πρώην νοσοκομείο του ΙΚΑ Παναγία (θα μετακινηθούν 107 εργαζόμενοι), το Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων ( 37) και το Ειδικών Παθήσεων (91).

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στη χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου για την αναμόρφωση της λειτουργίας νοσοκομείων σε Αττική και Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε και το ακριβές χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης ώστε έως τις 16 Σεπτεμβρίου να έχουν τοποθετηθεί οι εργαζόμενοι στις νέες τους θέσεις.

Ετσι, στις 23 Αυγούστου θα εκδοθεί ο ονομαστικός κατάλογος του προσωπικού που τίθεται σε κινητικότητα. Από την επομένη και έως τις 30 Αυγούστου οι εργαζόμενοι θα έχουν το περιθώριο να καταθέσουν την προτίμησή τους για μετακίνηση σε όμορα νοσοκομεία ώστε στις 31 του μήνα να ξεκινήσει η διαδικασία. «Αμέσως μετά θα προχωρήσουμε όσο μπορούμε γρηγορότερα σε αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις ανά την επικράτεια» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι το σχέδιο δεν σταματά εδώ.