Τους τόνους ανέβασε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, καλώντας δημοσίως τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα να υποβάλει την παραίτησή του εάν δεν υπάρξει καμία απόλυση στον χώρο της Υγείας.

Μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα πράξει το ίδιο στην περίπτωση που αθετήσει τη δέσμευσή του περί μηδενικών απολύσεων. «Αν δεν γίνουν απολύσεις, μπορεί να παραιτηθεί ο κ. Βαρνάβας από τη θέση που κατέχει, διότι θα έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα τον συνδικαλιστικό χώρο που εκπροσωπεί».

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι με απόλυση κινδυνεύουν μόνο «όσοι έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά κατά την πρόσληψή τους και όλοι όσοι βαρύνονται με πειθαρχικά παραπτώματα».

Μεσολάβησαν ελάχιστες ώρες ώσπου να επανέλθει με νέα ανακοίνωση ο Δ. Βαρνάβας, επιμένοντας να κάνει λόγο για επικείμενες απολύσεις. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μόνο «εφόδιο» του υπουργού Υγείας «είναι το σκονάκι που του έδωσε η τρόικα και το οποίο εκφωνεί στις συνεντεύξεις του λέξη προς λέξη: Διαλύουμε μια δεκάδα νοσοκομείων στην αρχή και απολύουμε 1.250 εργαζομένους, ενώ προχωρούμε ταχύτατα σε διάλυση αρκετών νοσοκομείων στην περιφέρεια, απολύοντας μερικές επιπλέον χιλιάδες υγειονομικών».

Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος και με τις καταλήψεις στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, με τους συγκεντρωμένους να διαμαρτύρονται για το σχέδιο της διαθεσιμότητας – κινητικότητας.

Ο υπουργός Υγείας άφησε σαφείς αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις κινητοποιήσεις, δεδομένου μάλιστα ότι δεν πρόκειται να μπει λουκέτο σε κανένα νοσοκομείο και άρα δεν «περισσεύει» κανένας εργαζόμενος.

Η απάντηση του κ. Γεωργιάδη ήταν σκληρή προς τους καταληψίες, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για παράνομη πράξη και προσθέτοντας ότι θα κινηθεί αμέσως πειθαρχική διαδικασία. «Πειθαρχική διαδικασία εν μέσω κινητικότητας σημαίνει έξοδος από το ΕΣΥ», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Μάλιστα, όπως είπε, από τη συγκεκριμένη ενέργεια προκύπτει βλάβη ως προς τα έσοδα του νοσοκομείου, διευκρινίζοντας ότι όποιος ζημιώνει το Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το σωματείο των εργαζομένων επικοινώνησε χθες με την ηγεσία του υπουργείου, για να διαχωρίσει τη θέση του από τις καταλήψεις.