Ανεξέλεγκτες διαστάσεις πήρε τη νύχτα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες τη νύχτα στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην Βαρυμπόμπη, απειλώντας να επεκταθεί στο βουνό αλλά και στο δάσος του Τατοΐου εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 23.00 σε δασική έκταση, στο τέρμα της οδού Ιωάννου Μίχα. Πήρε αμέσως διαστάσεις σχηματίζοντας μέτωπο με πολύ μεγάλες φλόγες και επεκτάθηκε στο πευκοδάσος της περιοχής. Στην πυροσβεστική σήμανε συναγερμός και επί τόπου έφτασαν ισχυρές δυνάμεις με 70 άντρες, 31 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 οχήματα των ΟΤΑ και 5 υδροφόρες ιδιωτών. Εξαιτίας των δυνατών ανέμων και της απουσίας εναέριων μέσων ζητήθηκαν ενισχύσεις σε επίγεια μέσα πυρόσβεσης και από άλλες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα από την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Ελλάδα. Μαρτυρίες ακόμη και από το κέντρο της Αθήνας ανέφεραν ότι στην ατμόσφαιρα ήταν έντονη η αίσθηση του καμένου ενώ οι φλόγες στους πρόποδες της Πάρνηθας διακρίνονταν από μεγάλη απόσταση. Είναι η δεύτερη φωτιά που ξεσπάει περίπου την ίδια ώρα στην περιοχή μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ενώ η προηγούμενη είχε αντιμετωπιστεί με επιτυχία προτού το μέτωπο επεκταθεί στο βουνό. Το γεγονός αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές και προκαλεί ερωτήματα για τα αίτια της φωτιάς.

Ομως, μάχη με τις φλόγες έδιναν έως αργά χθες τη νύχτα οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και στον Μαραθώνα. Επιχειρούσαν να αποφύγουν περαιτέρω αναζωπύρωση, να ελέγξουν και τις τελευταίες διάσπαρτες εστίες της φωτιάς που ξέσπασε χθες στις 12.18 το μεσημέρι σε δασική έκταση στον οικισμό Αύρα, όπου περισσότερα από 10 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην Αττική και δυσχέραιναν την επιχείρηση κατάσβεσης, πολύ σύντομα οι κάτοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, την ώρα που η πυρκαγιά εξελισσόταν σε δύο μέτωπα, ένα νότια με κατεύθυνση προς το Σούλι Μαραθώνα και ένα άλλο προς τα δυτικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες στην πυρόσβεση έπαιρναν μέρος ανά διαστήματα έως και 6 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, ενώ και το βράδυ συνέχιζαν 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 25 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 15 υδροφόρες δήμων της ευρύτερης περιοχής και εθελοντές του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Πεντέλης (ΣΠΑΠ) και της Νέας Μάκρης. Στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, για να εξακριβώσει τις συνθήκες πρόκλησης της φωτιάς. Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση του Δήμου Μαραθώνα, αυτή εκδηλώθηκε όταν τζιπ του Λιμενικού προσέκρουσε σε κολόνα της ΔΕΗ και ανεφλέγη. Με εντολή του δημάρχου Ιορδάνη Λουίζου από χθες η κατασκήνωση του δήμου στον Αγιο Ανδρέα βρίσκεται στη διάθεση των κατοίκων που επλήγησαν, για τη σίτιση και στέγασή τους.

Στάχτες στον αρχαίο ελαιώνα. Στο μεταξύ, χιλιάδες αιωνόβιες ελιές έγιναν χθες στάχτη στην καρδιά του παραδοσιακού, αρχαίου ελαιώνα της Αμφισσας, του μεγαλύτερου της Ευρώπης. Νωρίς το βράδυ, ενώ ήταν ακόμα σε πλήρη εξέλιξη –με κατεύθυνση προς Ιτέα –η φωτιά που ξέσπασε στις 08.45 το πρωί από άγνωστη έως τώρα αιτία στο Σερνικάκι Φωκίδας και ταχύτατα επεκτάθηκε, οι πρώτες εκτιμήσεις των ντόπιων έκαναν λόγο για τουλάχιστον 150.000 καμένα ελαιόδενδρα, που αντιστοιχούν στο 1/7 του συνόλου τους.

Και για σήμερα, Τρίτη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε Αττική (και Τροιζηνία – Κύθηρα), Βοιωτία, Φθιώτιδα (Νότια), Εύβοια, Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία (Τρίπολη), Λακωνία (Μολάοι), Σκύρο, Λέσβο και Χίο.