Ηταν αποκαρδιωτικός ο Ιούλιος για τους Γάλλους. Πρώτα η Protourisme ανακοίνωσε ότι το 64% των ιδιοκτητών ξενοδοχείων, κάμπινγκ και άλλων τουριστικών καταλυμάτων στη Γαλλία κατέγραψαν κατά μέσο όρο 6% κάμψη του τζίρου τους συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2012 –μόνο το 12% ανέφερε αύξηση του τζίρου. Κατόπιν το συνδικάτο των εστιατόρων SNRTC ανακοίνωσε ότι οι πελάτες των καταστημάτων εστίασης μειώθηκαν κατά 13,2% κατά μέσον όρο τον εφετινό Ιούλιο συγκριτικά με πέρυσι.

«Η πτώση του Ιουλίου είναι ιστορικών διαστάσεων. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το πρώτο εξάμηνο η κάμψη της πελατείας και των πωλήσεων στον κλάδο ήταν συνολικά 5%, συμπεραίνει ότι, όσο και αποδοτικός να είναι ο Αύγουστος, η εφετινή χρονιά πάει χαμένη», σημείωσε ο πρόεδρος του SNRTC Μισέλ Μορέν. Και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις που θα έχει η κάμψη αυτή στην απασχόληση, καθώς την τελευταία διετία ο κλάδος έχασε περίπου το 10% των θέσεων εργασίας που διέθετε. Σημειωτέον ότι το SNRTC εκπροσωπεί 1.700 καταστήματα με 37.000 μισθωτούς και ετήσιο τζίρο 2,7 δισ. ευρώ.

«Και τι κάνει η κυβέρνηση; Ετοιμάζεται την 1η Ιανουαρίου 2014 να αυξήσει και πάλι τον συντελεστή ΦΠΑ από το 7% στο 10%…», παραπονιέται ο Μορέν.

Ομως η αλήθεια είναι ότι η μείωση ουδόλως τόνωσε τον κλάδο στη Γαλλία. Γι’ αυτό η γαλλική κυβέρνηση σκέφθηκε τουλάχιστον να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα. Και είναι απορίας άξιον γιατί η ελληνική κυβέρνηση ανέδειξε ένα αποδεδειγμένα τόσο ατελέσφορο μέτρο σε κορυφαία διεκδίκησή της στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.