Η παρούσα υστέρηση εσόδων αλλά και η υπέρβαση των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη δυσκολεύουν την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος για ολόκληρο το 2013, αναφέρει στην εβδομαδιαία έκθεσή της η Eurobank. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2013, το δημοσιονομικό ισοζύγιο σε ταμειακή, μη ενοποιημένη βάση ήταν αρνητικό (δημοσιονομικό έλλειμμα) στα 4,8 δισ. ευρώ, αλλά και μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 4,9 δισ. ευρώ ή -50,9%.

Το πρωτογενές ισοζύγιο σε ταμειακή, μη ενοποιημένη βάση ήταν αρνητικό στα 1,0 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 0,7 δισ. ευρώ ή 284,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Η αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη σημαντική υστέρηση των εσόδων. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, το ΔΝΤ εκτός από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων απαιτεί και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του δεύτερου εξαμήνου του 2014, για την καταβολή των δόσεων που απομένουν μέχρι το τέλος του 2013.

Οπως επισημαίνουν σχετικά, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει βιώσιμη πρόταση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του δεύτερου εξαμήνου του 2014. Για παράδειγμα, σημειώνουν, η χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως εγγύηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού έχει προταθεί τόσο από έλληνες όσο και από ευρωπαίους αξιωματούχους. «Δεν διαφαίνεται ως βιώσιμη λύση μέχρι στιγμής αφού θα πρέπει να επιλυθούν μία σειρά από αναγκαία προβλήματα όπως το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια δεν συμπεριλαμβάνονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά κυρίως ότι δεν ενδείκνυται η μείωση των διαθέσιμων κεφαλαίων του ΤΧΣ σε μια δύσκολη περίοδο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα», τονίζει η Eurobank.