Ο Τομ Τζόουνς είναι ίσως στην καλύτερη στιγμή του, στην πιο ώριμη και με ξεκάθαρο στίγμα. Τα πρώτα δείγματα αλλαγής φάνηκαν πριν από τρία χρόνια με το άλμπουμ του «Praise & Blame». Και εδραιώθηκε με την τελευταία δισκογραφική δουλειά του «Spirit in the Room».

Από διασκεδαστής των σίξτις και εντεύθεν επανασυστήνεται ως ερμηνευτής. Αφησε τις κραυγαλέες ακρότητες και αποφάσισε να υπογραμμίσει τη διαδρομή της εσωτερικής του αναζήτησης.

Ο δίσκος «Spirit in the Room» είναι στην ουσία συνέχεια του «Praise & Blame». Τότε, με παραγωγό τον Ιθαν Τζονς, είχε διασκευάσει γκόσπελ, σόουλ, μπλουζ διαμάντια από το παρελθόν και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε (αποκόμισε καλές κριτικές και συμπάθεια).

Και στον νέο δίσκο παραγωγός είναι ο Τζονς, ενώ ο τραγουδιστής διασκευάζει τραγούδια από καλλιτέχνες της γενιάς του. Το εναρκτήριο κομμάτι «Tower of Song» είναι σε στίχους του Λέοναρντ Κοέν. «Ολοι οι φίλοι μου χάθηκαν και τα μαλλιά μου γκριζάραν / και πονώ στα μέρη που έπαιζα / και είμαι τρελός από έρωτα, αλλά ο έρωτας δεν έρχεται», λέει το τραγούδι με τον Τζόουνς να το νιώθει στο πετσί του.

«Οταν το άκουσα, σκέφτηκα πως αυτό γράφτηκε για μένα. Οι φίλοι μου χάθηκαν –τουλάχιστον οι περισσότεροι -, τα μαλλιά μου γκριζάραν –αυτά είναι γεγονότα -, αλλά υπάρχει ένας ακόμη στίχος που λέει «γεννήθηκα έτσι, δεν είχα επιλογή, γεννήθηκα με το χάρισμα της χρυσής φωνής»». Οταν το άκουσε, συγκλονίστηκε εν ολίγοις. Με τη φωνή του «έντυσε» το «Soul of a Man» που είχε πει στο ομότιτλο άλμπουμ του 2006 του Ερικ Μπάρντον ο Μπλάιντ Γουίλι Τζόνσον. Ακούγονται επίσης και συνθέσεις των Πολ Σάιμον, Ρίτσαρντ Τόμσον και σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Φολκ και μπλουζ μπαλάντες είναι κατά κύριο λόγο τα τραγούδια του CD, τα οποία συνθέτουν ένα σύνολο με ταυτότητα και ενιαίο ύφος.

«Κανείς δεν μου είχε ζητήσει ώς τώρα έναν τέτοιο δίσκο. Σκέφτηκα λοιπόν πως, επειδή είμαι σε αυτή την ηλικία και έχω τριγυρίσει για καιρό, ίσως θα έπρεπε να επωφεληθώ της ευκαιρίας. Ισως τώρα μπορώ να κάνω ό,τι θέλω για όσο έχω ακόμα πέραση», λέει στον βρετανικό «Γκάρντιαν». Φαίνεται ότι δεν θα τον δούμε ξανά να λικνίζει τους γοφούς του στους ρυθμούς του «What’s New Pussycat».