Τουλάχιστον 10 σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες στον οικισμό Αύρα στον Μαραθώνα, από την πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, σε δασική έκταση με πεύκα, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό Αύρα, ο οποίος είχε εκκενωθεί νωρίτερα.

Η κατάσταση βελτιώθηκε αργά το απόγευμα και πλέον η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση και δεν απειλεί κατοικίες. Ηδη έχουν αποχωρήσει τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις που σβήνουν τις διάσπαρτες εστίες που υπάρχουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο αντιδήμαρχος της περιοχής, η φωτιά ξέσπασε ανάμεσα στο Κάτω Σούλι και το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας. Αργότερα σε ανακοίνωση του δήμου Μαραθώνα αποσαφηνίστηκε ότι «η φωτιά ξεκίνησε όταν τζιπ του λιμενικού προσέκρουσε σε κολώνα της ΔΕΗ και ανεφλέγη».

Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό «Αύρα», που είχε εκκενωθεί. Σύμφωνα με το δήμο, «από τη φωτιά υπέστησαν σοβαρές ζημιές περισσότερα από δέκα σπίτια του οικισμού».

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, έκαναν δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιστρατεύτηκαν 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και 25 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 15 οχήματα υδροφόρες γειτονικών δήμων.

Στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ).

Επί τόπου βρέθηκε και ο δήμαρχος Μαραθώνος Ιορδάνης Λουίζος, με εντολή του οποίου η κατασκήνωση του Δήμου στον Άγιο Ανδρέα βρίσκεται στη διάθεση, για σίτιση και στέγαση, των κατοίκων που επλήγησαν από τη φωτιά.

Φωτιά στην Αμφισσα

Aπό σήμερα το πρωί στις 8, είναι επίσης, σε εξέλιξη, πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Σερνικάκι Φωκίδας, η οποία έκαψε αρχαίο ελαιώνα.

Επί τόπου είναι 50 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 23 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 11 υδροφόρες ΟΤΑ ενώ από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη.

Χιλιάδες αιωνόβιες ελιές στον παραδοσιακό ελαιώνα της Αμφισσας στο κέντρο του δελφικού τοπίου, παραδόθηκαν στις φλόγες. Η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία μέσα στον ελαιώνα και αμέσως πήρε μεγάλες διαστάσεις σε ελαιοπερίβολα, που δεν είχαν καθαριστεί.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν υπάρχει κίνδυνος για τα χωριά καθώς σε ορισμένα από αυτά έχει σχηματιστεί αντιπυρική ζώνη.

Εθελοντές της περιοχής έχουν απευθύνει κάλεσμα για τις επτά το βράδυ σε συλλόγους και πολίτες στην πλατεία του χωριού Σερνικάκι, ώστε να συγκροτήσουν ομάδες και να συμβάλουν στην αποτροπή καταστροφών τη νύχτα.