Μηνύματα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες εκπέμπουν τα στοιχεία για τα έσοδα του προϋπολογισμού και για τον τζίρο στην αγορά. Οι ενδείξεις αυτές, εφόσον επιβεβαιωθούν και τους επόμενους μήνες, θα επιτρέπουν θετικότερες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα τον Ιούλιο κινήθηκαν για πρώτη φορά από την αρχή του έτους πάνω από τον στόχο του Μνημονίου. Καλύτερα των προβλέψεων κινήθηκαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ, τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και οι εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους.
Το σύνολο των εσόδων προ επιστροφών του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,76 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 600 εκατ. ευρώ ή κατά 14,3% έναντι του περυσινού Ιουλίου (4,17 δισ. ευρώ). Σε σχέση με τον στόχο του Μνημονίου (4,65 δισ. ευρώ) τα έσοδα τον Ιούλιο ήταν αυξημένα κατά 118 εκατ. ευρώ ή 2,5%. Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν τον Ιούλιο στα 314 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 21,4% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Ετσι, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν τον Ιούλιο στα 4,4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων παρουσίασαν τον Ιούλιο υστέρηση 285 εκατ. ευρώ ή 33,7% έναντι του μηνιαίου στόχου λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ακόμη, τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών παρουσίασαν υστέρηση κατά 56 εκατ. ευρώ ή 29,9% λόγω της καθυστερημένης αποστολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ 2011).
Ωστόσο, καλύτερα των προβλέψεων κινήθηκαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ, που ανήλθαν σε 1,41 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και ήταν αυξημένα κατά 1,23% έναντι του στόχου, αλλά 6,9% λιγότερα σε σχέση με τον Ιούλιο 2012. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων υπερέβησαν κατά 82 εκατ. ευρώ ή 48,3% τον μηνιαίο στόχο, ενώ και οι έμμεσοι φόροι ήταν τον Ιούλιο αυξημένοι κατά 247 εκατ. ευρώ ή κατά 11% έναντι των στόχων.
Αν στα έσοδα προ επιστροφών του τακτικού προϋπολογισμού αθροιστούν και οι εισπράξεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων - που τον Ιούλιο ανήλθαν σε 2,215 εκατ. ευρώ, επίπεδο υπερτριπλάσιο του μηνιαίου στόχου ύψους 700 εκατ. ευρώ (λόγω των εισροών από την ΕΕ) - το σύνολο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού άγγιξε τα 7 δισ. ευρώ, γεγονός που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών υπερκαλύπτει την υστέρηση των εσόδων που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, δεν περιλαμβάνεται το 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων των ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (SMP), η οποία αποτέλεσε μέρος της δόσης των 4 δισ. ευρώ. Τα έσοδα των SMP θα ανέλθουν σε 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 και δεν υπολογίζονται στους στόχους του προγράμματος για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.
Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι ο εθνικός στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους καθίσταται όλο και πιο εφικτός και εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής και θα δρομολογήσει την αναζήτηση διαδικασιών ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους σε συνεργασία με τους εταίρους της Ελλάδας.
ΕΦΟΡΙΕΣ
Επιπλέον φόρος στον επανέλεγχο
Μέσο φόρο 166 ευρώ κλήθηκαν να καταβάλουν φορολογούμενοι οι δηλώσεις των οποίων κρίθηκε ότι πρέπει να ελεγχθούν από τις εφορίες πριν από την εκκαθάριση του φόρου. Μόνον την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου έγινε στις εφορίες έλεγχος σε δηλώσεις 4.000 φορολογουμένων, εκ των οποίων οι 600 είχαν πλαστά παραστατικά και δικαιολογητικά ή ανακριβείς καταχωρίσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Στους φορολογουμένους αυτούς, που οι περισσότεροι ανέμεναν επιστροφή φόρου, βεβαιώθηκαν επιπλέον φόροι 100.000 ευρώ, δηλαδή 166 ευρώ ανά φορολογούμενο. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 4.000.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.200.000 υπόχρεων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από