Ο μύθος της Μέριλιν Μονρόε συνεχίζει να πουλάει κι ας έχει περάσει περισσότερο από μισός αιώνας από τον θάνατό της. Καθώς τη Δευτέρα συμπληρώνονται 51 χρόνια από την ημέρα που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Μπρέντγουντ του Λος Αντζελες, ο Τύπος γεμίζει πολυσέλιδα αφιερώματά της και η Μέριλιν πωλείται εκ νέου: Αυτή τη φορά είναι 10 εξαιρετικά σπάνιες φωτογραφίες που έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα ο οίκος δημοπρασιών Freeman της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ και προέρχονται από την επεξεργασία των αρνητικών του Μπερτ Στερν, που είχε αναλάβει την περίφημη φωτογράφιση της ηθοποιού για το περιοδικό Vogue τον Ιούνιο του 1962.

Ο Μπερτ Στερν, αυτοδίδακτος φωτογράφος μόδας, πέθανε στις 26 του περασμένου Ιουνίου σε ηλικία 84 ετών. Ηταν εκείνος που έξι εβδομάδες πριν από τον θάνατο της Μέριλιν την είχε φωτογραφίσει επί τρεις ημέρες στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο Λος Αντζελες, αιχμαλωτίζοντας την εκθαμβωτική όσο και εύθραυστη ομορφιά της – η «θεά του Χόλιγουντ» ήταν πια 36 ετών – αλλά και τη μελαγχολία που την έφθειρε από μέσα.

Ο Στερν είχε τραβήξει περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες κατά τη διάρκεια εκείνης της τριήμερης φωτογράφισης και εξέδωσε το σχετικό λεύκωμα για πρώτη φορά το 1982 – και έπειτα ξανά το 2000 – υπό τον τίτλο «The Last Sitting».

«Ηταν μια απίστευτα μοναδική εμπειρία να έχεις τη Μέριλιν Μονρόε στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου» είχε πει χρόνια αργότερα ο Μπερτ Στερν, ο οποίος ύστερα από μια πρώτη σχετικά δύσκολη ημέρα στο δωμάτιο-στούντιο του ξενοδοχείου Bel-Air, είδε τη Μονρόε να του ανοίγεται και να φωτογραφίζεται γυμνή ή πίσω από λευκά μαντίλια. «Ηταν τόσο όμορφη τότε. Δεν είχε χρειαστεί να της πω «πόζαρε γυμνή». Περισσότερο το ένα έφερε το άλλο. Εβγαλε το ένα ρούχο, μετά το άλλο, μετά το άλλο. H πόζα οδηγήθηκε από μόνη της».

Οι δέκα σπάνιες φωτογραφίες της Μέριλιν Μονρόε θα βγουν σε δημοπρασία στις 10 Σεπτεμβρίου.