Ο Πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ, ο οποίος σκόπευε να μεταβεί στην Τεχεράνη για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου του Ιράν, αναγκάστηκε να επιστρέψει στη χώρα του καθώς η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να δώσει στο αεροσκάφος που τον μετέφερε την άδεια να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της.

«Οι σαουδαραβικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν στο αεροπλάνο που μετέφερε τον Πρόεδρο Μπασίρ την άδεια να διασχίσει τον εναέριο χώρο» είπε ο εκπρόσωπος του σουδανού Προέδρου Εμαντ Σάγιεντ Άχμεντ.

Ο Μπασίρ, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη γενοκτονία στο Νταρφούρ, δεν ταξίδευε με το προεδρικό αεροσκάφος αλλά με αεροπλάνο που είχε νοικιάσει από μια σαουδαραβική εταιρεία.

Σκόπευε να μεταβεί στην Τεχεράνη για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Χασάν Ροχανί, του νέου Προέδρου του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί χαρακτήρισε την απόφαση του Ριάντ «πολύ λυπηρή», προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη θα εξετάσει το ζήτημα.

Περίπου δέκα ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός της Συρίας, παρέστησαν στην ορκωμοσία του Ροχανί ενώπιον του ιρανικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον Άχμεντ, όταν το αεροπλάνο του σουδανού προέδρου εισήλθε στον σαουδαραβικό εναέριο χώρο, ο κυβερνήτης ενημέρωσε ότι είχε λάβει άδεια και ότι μετέφερε τον πρόεδρο Μπασίρ. «Όμως οι αρχές είπαν ότι δεν είχε άδεια» αναγκάζοντάς τον να επιστρέψει στο Χαρτούμ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι σχέσεις του Σουδάν με το Ιράν έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος αφότου το Χαρτούμ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ευθύνεται για την επίθεση, στις 23 Οκτωβρίου, στη στρατιωτική βάση του Γιάρμουκ, κοντά στη σουδανική πρωτεύουσα.

Πολλά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν τότε ότι στο χώρο αυτό πιθανότατα φυλάσσονται ιρανικά οπλικά συστήματα.

Οι αρχές του Ισραήλ απέφυγαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο, όμως ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών άμυνας, ο Άμος Γκιλάντ, είπε ότι το Σουδάν είναι το «πέρασμα» απ’ όπου μεταφέρονται ιρανικά όπλα στις παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ, μέσω του αιγυπτιακού εδάφους.

Παρά τις τεταμένες σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία, το Σουδάν επιδιώκει να εξασφαλίσει σαουδαραβικές επενδύσεις και πολλοί Σουδανοί εργάζονται στη χώρα αυτή.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπασίρ πήγε τον περασμένο Νοέμβριο στη Σαουδική Αραβία για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Ένας αναλυτής είπε ότι το σημερινό επεισόδιο πιθανότατα θα προκαλέσει «διπλωματική κρίση» αλλά χωρίς να αλλάξει σημαντικά την κατάσταση. «Ο πρόεδρος Μπασίρ θα ενοχληθεί αλλά χρειάζεται τη Σαουδική Αραβία. Χρειάζεται τα χρήματα, την πολιτική στήριξη» του Ριάντ, υποστήριξε.