Η γαλλική κυβέρνηση αποκάλυψε ένα νομοσχέδιο με το οποίο ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σκοπεύει να βοηθήσει τα υποβαθμισμένα προάστια της Γαλλίας, που αποτελούν σκηνικό ταραχών τα τελευταία χρόνια.

Το κράτος θα προχωρήσει σε επενδύσεις πέντε δισ. ευρώ σε προγράμματα που θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση των κατοικιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το πρόγραμμα θα αφορά 230 περιοχές που έχουν περισσότερο ανάγκη.

Ο γάλλος Πρόεδρος επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα το προάστιο του Παρισιού, Κλισί – σου – Μπουά. Παραδέχθηκε ότι «το βραδυφλεγές φιτίλι» της αναταραχής στα προάστια καίει ακόμα, αλλά πρόσθεσε ότι μπορεί να σταματήσει.

«Καθώς αυτό το φιτίλι καίει αργά, μπορούμε να το σταματήσουμε με προγράμματα μακροπρόθεσμα, πολύ μακροπρόθεσμα» δήλωσε.

Οι εξεγέρσεις στα παρισινά προάστια ξεκίνησαν το 2005 στο Κλισί και γρήγορα πέρασαν και σε άλλα υποβαθμισμένα προάστια.

Πριν από δύο εβδομάδες, ταραχές σημειώθηκαν στο προάστιο Τραπ, μετά τη σύλληψη μουσουλμάνου που κατηγορείται ότι προσπάθησε να στραγγαλίσει αστυνομικό, όταν η αστυνομία ζήτησε από τη γυναίκα του να αφαιρέσει νικιάμπ που φορούσε, το οποίο έχει απαγορευτεί σε δημόσιους χώρους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα κυβερνητικά σχέδια δεν θα σταματήσουν τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στα ταραγμένα προάστια, ωστόσο, ο Φρανσουά Ολάντ θέλει να δείξει ότι τα προάστια αποτελούν προτεραιότητα της πολιτικής του.

Ο Φρανσουά Λαμί, ο αρμόδιος για την εφαρμογή του προγράμματος υπουργός, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το νομοσχέδιο «θα αναμορφώσει τα εργαλεία της αστικής πολιτικής».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση το φθινόπωρο.