Θα καλύψουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τη ζημιά; Η απώλεια είναι τεράστια: 103 εκατ. ευρώ! Τόσο εκτιμώνται τα διαμάντια που άρπαξε ο ληστής του ξενοδοχείου Carlton στις Κάννες την περασμένη Κυριακή. Το χτύπημα ήταν τεράστιο για τον Λεβ Λέβιεφ, το θύμα της ληστείας του αιώνα, η εταιρεία του οποίου διοργάνωνε την έκθεση «Σπάνια Διαμάντια». Στην καρδιά της τεράστιας περιουσίας του, τα διαμάντια ήταν ανέκαθεν για τον Λέβιεφ ένα καταφύγιο σταθερότητας και ευημερίας. Ειδικά από τότε που η αυτοκρατορία του παρασύρθηκε από την οικονομική κρίση του 2008, ο 57χρονος ρωσοϊσραηλινός πολυεκατομμυριούχος είχε έναν λόγο να παρηγοριέται: τα διαμάντια είναι παντοτινά. Λέγεται πως το 1971, όταν οι Λέβιεφ εγκατέλειψαν την Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν για να εγκατασταθούν στο Ισραήλ, ο πατέρας του κατάφερε να εξασφαλίσει μερικούς πολύτιμους λίθους. Αν και στήριγμα της τοπικής ισραηλινής οικογένειας και μια από τις παλαιότερες οικογένειες της διασποράς, η οικογένεια Λέβιεφ δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στο Λοντ, το κέντρο του εβραϊκού κράτους. Ο Λεβ ήταν τότε 15 ετών. Οι γονείς του τον έστειλαν σε ένα οικοτροφείο που συνδυάζε θρησκευτικές σπουδές και επαγγελματική κατάρτιση. Εχοντας ολοκληρώσει και την τριετή θητεία του στον ισραηλινό Στρατό, ο Λεβ επέστρεψε στην κοινωνική του ζωή. Επιασε δουλειά ως αδαμαντουργός στο Τελ Αβίβ και έμαθε να εκτιμά τους πολύτιμους λίθους με μια ματιά. Λίγο αργότερα ένωσε τις δυνάμεις του με τον αδελφό του για να στήσει μια χρηματιστηριακή εταιρεία, προσβλέποντας στο γεγονός ότι το Ισραήλ μαζί με την Αμβέρσα ήλεγχαν το εμπόριο των διαμαντιών. Οι επιχειρήσεις του ανθούσαν.

ΣΤΗΝ ΑΝΓΚΟΛΑ. Ισως όμως ο πιο σημαντικός σταθμός της επιχειρηματικής του πορείας ήταν η  κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1989. Εκμεταλλευόμενος τη μεγάλη μετασοβιετική διαταραχή – και τη στήριξη των φίλων του – ο Λεβ κατάφερε να πλουτίσει βάζοντας «χέρι» στα ορυχεία της Ανγκόλα – μια πρώην «αδελφή Δημοκρατία», με πλούσιο σε πολύτιμους λίθους υπέδαφος.

Ο νοτιοαφρικανικός κολοσσός De Beers, ο οποίος έως τότε απολάμβανε το μονοπώλιο της βιομηχανίας διαμαντιών, επιχείρησε να στήσει εμπόδια στον δρόμο του. Ηταν πολύ αργά όμως: ο Λεβ βρισκόταν ήδη καθ’ οδόν και μέσα σε λίγα χρόνια είχε καταφέρει να γίνει ένας γίγαντας των διαμαντιών με την εταιρεία του LLD (Led Leviev Diamonds), ο κύκλος εργασιών της οποίας εκτιμάται σε 1,5 δισ. δολάρια.  Αν και 209ος στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο Λεβ Λέβιεφ θεωρείται από τους πιο διακριτικούς στον κύκλο του. Η μοναδική «τρέλα» που έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι η αγορά – το 2008 – του πιο ακριβού σπιτιού στο Λονδίνο, όπου έχει εγκατασταθεί μόνιμα. Πλήρωσε ομολογουμένως κάτι παραπάνω – 53 εκατ. ευρώ – για να μπορεί να απολαμβάνει το μπάνιο του σε χρυσή πισίνα και να θαυμάζει κάθε μέρα την είσοδο, αντίγραφο της Αίθουσας των Κατόπτρων των Βερσαλλιών.