Ο ληστής χτύπησε στις 11.30 το πρωί της Κυριακής. Ο στόχος του ήταν το Carlton Intercontinetal Hotel, ένα από τα πιο διάσημα ξενοδοχεία του κόσμου, υπερπολυτελές καταφύγιο όλων των αστέρων του κινηματογράφου κατά την περίοδο του Φεστιβάλ των Καννών, αποκλειστικός παράδεισος των πλουσίων όλου του κόσμου κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου. Τη στιγμή που ο ληστής εισέβαλλε στο ξενοδοχείο, σε μια από τις αίθουσές του η έκθεση «Extraordinary Diamonds» του δισεκατομμυριούχου Λεβ Λέβιεφ είχε ήδη στηθεί για να παρουσιάσει στα μέλη του διεθνούς τζετ σετ μερικά από τα πιο ακριβά κοσμήματα του κόσμου, αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ. Επειτα από μερικά λεπτά τα κοσμήματα αυτά είχαν κάνει φτερά.

«Ολα συνέβησαν πάρα πολύ γρήγορα», ανέφερε ο εισαγγελέας της πόλης μερικές ώρες αργότερα. Από τότε, η μοναδική αποκάλυψη στην οποία προέβησαν οι Αρχές αφορούσε τον τρόπο εξέλιξης της κλοπής: εξαιρετικά απλός και απέριττος. Ενας μόνο δράστης, ο οποίος φορούσε γάντια, καπέλο και είχε καλύψει το πρόσωπό του μ’ ένα μαντίλι, εισήλθε στο ξενοδοχείο από ένα παράθυρο το οποίο βλέπει στην περίφημη Κρουαζέτ και απείλησε με όπλο το προσωπικό. Αφού άρπαξε την πολύτιμη λεία του, ο θρασύς ληστής εγκατέλειψε το ξενοδοχείο πεζός.

Καθώς οι άνδρες της γαλλικής Αστυνομίας έψαχναν για στοιχεία στον τόπο του εγκλήματος, η προσοχή των ευρωπαϊκών Αρχών ήταν ήδη στραμμένη προς τα Βαλκάνια, ειδικά στο Μαυροβούνιο, χώρα καταγωγής των πιο επιτυχημένων ληστών διαμαντιών των καιρών μας, μελών της περίφημης συμμορίας των Ροζ Πανθήρων. Παρ’ όλο που οι Αρχές εμφανίζονται επιφυλακτικές και δεν αποδίδουν, τουλάχιστον επίσημα, τη ληστεία στη συμμορία –το όνομά της είναι το ίδιο με το όνομα του διαμαντιού που πρωταγωνιστεί μαζί με τον επιθεωρητή Κλουζό στις κωμωδίες του Μπλέικ Εντουαρντς με τον Πίτερ Σέλερς -, η δράση της είναι τόσο εντυπωσιακή που δεν μπορεί να μη θεωρηθεί, σχεδόν αυτόματα, ύποπτη.

Από το 1993, όταν η συμμορία απέκτησε το χαρακτηριστικό παρατσούκλι της έπειτα από την αρπαγή ενός διαμαντιού αξίας 500 χιλιάδων λιρών από το Μέιφερ του Λονδίνου, οι Αστυνομίες πολλών χωρών του κόσμου, από την Ευρώπη ώς την Ιαπωνία και από το Ντουμπάι ώς τις ΗΠΑ, αποδίδουν στους Ροζ Πάνθηρες περισσότερες από 341 ληστείες διαμαντιών. Η συνολική αξία των κλοπιμαίων τους υπολογίζεται σε 500 εκατομμύρια δολάρια. Και το γεγονός ότι η ληστεία στο Carlton πραγματοποιήθηκε μερικές ημέρες αφότου η ελβετική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Μίλαν Ποπάριτς, μέλος της συμμορίας, απέδρασε από τη φυλακή του Ορμπε σίγουρα δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ. Μια ματιά στο εσωτερικό αυτής της συμμορίας δεινών ληστών κατάφερε να ρίξει πρόσφατα η Βρετανίδα Αβάνα Μάρκινγκ, σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ «Smash and grab: The story of the Pink Panthers» («Σπάσε και άρπαξε: Η ιστορία της συμμορίας των Ροζ Πανθήρων»), του οποίου η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη. Συνομιλώντας με 5 μέλη της συμμορίας, η Μάρκινγκ σκιαγραφεί το προφίλ μιας οργάνωσης που συστάθηκε μέσα στο χάος του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου και της οποίας η επιτυχία και η επιβίωση οφείλονται στην αυστηρότατη, στρατιωτικού τύπου πειθαρχία που επικρατεί μεταξύ των μελών της και στην εξαιρετική τους ικανότητα να διακινούν και να πουλούν τα κλεμμένα διαμάντια. Η δράση τους «συγκινεί» ακόμα και τους διώκτες τους. «Μερικές φορές το να δουλεύεις με τους κακούς έχει κάτι το πολύ ιδιαίτερο. Υπάρχει σεβασμός, αλλά την ίδια στιγμή είναι σαν ένα παιχνίδι. Το ξέρουν ότι τους κυνηγάμε», αναφέρει –σχεδόν ενθουσιασμένος –στο ντοκιμαντέρ ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Γενεύης Γιαν Γκλάσεϊ, πάνω από το γραφείο του οποίου αιωρείται, όντας κρεμασμένη από το ταβάνι, μια κούκλα του Ροζ Πάνθηρα. Αποτελεί γεγονός ότι τα μέλη της συμμορίας έχουν πρωταγωνιστήσει σε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές ληστείες των τελευταίων δεκαετιών. Οι Ροζ Πάνθηρες έχουν πραγματοποιήσει κλοπές όντας μεταμφιεσμένοι ακόμα και σε γυναίκες, ενώ όποτε δεν εγκαταλείπουν τον τόπο του εγκλήματος πεζοί, χρησιμοποιούν είτε λιμουζίνες είτε σπορ αυτοκίνητα, ακόμα και ταχύπλοα σκάφη, όπως συνέβη το 2005 στο Σεν Τροπέ. Εκλαμβάνοντας τις ενέργειές τους ως ανώδυνα εγκλήματα, οι Ροζ Πάνθηρες καταλήγουν να θεωρούν τους εαυτούς τους σύγχρονους Ρομπέν των Δασών: «Απλά παίρνουμε κάτι που είναι ασήμαντο για τους πλουσίους και σημαντικό για εμάς», αναφέρει ένας από αυτούς στο ντοκιμαντέρ της Μάρκινγκ.

ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑΝ. Οι κινηματογραφικές ληστείες των Ροζ Πανθήρων εντυπωσιάζουν δημοσιογράφους, παραγωγούς του Χόλιγουντ, ακόμα και τις διωκτικές Αρχές, ενώ η σχεδόν αναίμακτη δράση τους τούς καθιστά συμπαθείς σ’ ένα ευρύτερο παγκόσμιο κοινό που μοιάζει να τους αντιμετωπίζει περισσότερο ως πρωταγωνιστές μιας ταινίας δράσης παρά ως κοινούς εγκληματίες. Ομως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης προέρχονται από τις τάξεις παραστρατιωτικών οργανώσεων, σαν τους διαβόητους Τίγρεις του Αρκάν, που έδρασαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ η δεύτερη γενιά μελών είναι αναγκασμένη να ζει διαρκώς με τον φόβο της σύλληψης. Ώς το 2011 οι Αρχές είχαν καταφέρει να συλλάβουν 50 μέλη της οργάνωσης. Σήμερα οι Ροζ Πάνθηρες είναι περίπου 200. Το 2012 πραγματοποιήθηκαν 23 ληστείες σε 11 διαφορετικές χώρες, αλλά και 57 συλλήψεις. Η Ιντερπόλ ασχολείται μαζί τους από το 2007.