Τον ρόλο του θύματος ενός εικοσαετούς ανελέητου κυνηγητού από τη Δικαιοσύνη παίζει από το βράδυ της Πέμπτης ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ηταν περίπου 8.30 όταν οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου επικύρωναν την απόφαση του εφετείου που είχε επιβάλει τέσσερα χρόνια κάθειρξη για φορολογική απάτη στον Καβαλιέρε στέλνοντας προς επανεξέταση μόνο το θέμα της διάρκειας της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του. Με την απόφαση αυτή, γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας του αλλά και της Ευρώπης που έχει κλέψει τη χώρα του με απόφαση δικαστηρίου.

Σε έναν ρόλο που γνωρίζει πολύ καλά, και μόλις δύο ώρες μετά την απόφαση, ο τρις πρωθυπουργός Ιταλίας και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, ξιφούλκησε κατά των δικαστών και προανήγγειλε ότι γι’ αυτόν ο πολιτικός αγώνας δεν έχει τελειώσει. «Εάν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα, είμαστε έτοιμοι για νέες εκλογές» προειδοποίησε σύμφωνα με πηγές, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες το απόγευμα με τους βουλευτές του κόμματός του προκειμένου να καθορίσει τη στάση του είναι ενδεικτική της τακτικής που προτίθεται να ακολουθήσει. Στο πλευρό του έχει σχεδόν όλα τα στελέχη του Λαού της Ελευθερίας, τα περισσότερα από τα οποία αναλώθηκαν σε δηλώσεις συμπαράστασης προς τον αρχηγό τους. «Ο διάδοχος του Μπερλουσκόνι είναι αποκλειστικά και μόνο ο Μπερλουσκόνι» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του PdL Ρενάτο Μπρουνέτα. «Οι κύριοι της Αριστεράς ας μη νομίζουν ότι θα ξεπλύνουν τη συνείδησή τους όταν λένε ότι η Κεντροδεξιά δεν ταυτίζεται πλέον με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η σημερινή κυβέρνηση γεννήθηκε, μπόρεσε να συσταθεί και να προχωρήσει χάρη στην ακούραστη επιμονή του Σίλβιο» πρόσθεσε η Ντανιέλα Σαντακέ, στενή συνεργάτις του πρώην πρωθυπουργού.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΛΕΤΑ. Η δήλωση της Σαντακέ μπορεί να εκληφθεί και ως μια μορφή προειδοποίησης προς τον επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού Ενρίκο Λέτα. Ο σημερινός Πρωθυπουργός ζήτησε να «υπερισχύσει το εθνικό συμφέρον» αλλά η έκκλησή του μπορεί να πέσει στο κενό. Θεωρείται βέβαιο, πάντως, ότι τουλάχιστον ο Αύγουστος δεν θα έχει εκπλήξεις για την κυβέρνησή του. Αντίθετα, ο κρίσιμος μήνας είναι ο Σεπτέμβριος. Κι αυτό γιατί η ζωή του Μπερλουσκόνι θα αρχίσει να αλλάζει από το φθινόπωρο. Οποια και να είναι η απόφαση για τη διάρκεια της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων που θα λάβει προσεχώς το εφετείο, ο 78χρονος Μπερλουσκόνι χάνει αυτομάτως για έξι χρόνια το δικαίωμα εκλογής. Η Γερουσία θα πρέπει να ψηφίσει επίσης για την έκπτωσή του από το αξίωμα του γερουσιαστή, ενώ θα πρέπει να παραδώσει τόσο το πολιτικό όσο και το διπλωματικό διαβατήριο. Ως προς την κάθειρξη, το βέβαιο είναι ότι ο Μπερλουσκόνι δεν θα περάσει την πόρτα της φυλακής. Ο βασικός λόγος είναι ότι ο Καβαλιέρε έχει υπερβεί το 70ό έτος. Με δεδομένο ότι τα τρία από τα τέσσερα χρόνια της κάθειρξης έχουν παραγραφεί, θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε ένα έτος κατ’ οίκον περιορισμό ή σε ένα έτος κοινωνική εργασία. Ο Μπερλουσκόνι έχει αποκλείσει τη δεύτερη επιλογή.

Ο Καβαλιέρε, πάντως, έχει χρόνο να αποφασίσει έως τις 16 Οκτωβρίου εάν θα περάσει τον επόμενο χρόνο της ζωής του κλεισμένος στη βίλα του στο Μιλάνο ή προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε κάποιους αναξιοπαθούντες συμπολίτες του. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αποφασίσει, επίσης, εάν θα απαλλάξει από την παρουσία του το πολιτικό σύστημα της χώρας του ή εάν θα τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Οι δικαστές με πολεμούν επειδή σταμάτησα τους κομμουνιστές

Πριν από είκοσι χρόνια εισήλθα στον στίβο της πολιτικής για να εμποδίσω την άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία. Από τότε ξεκίνησε ένας αδιάκοπος πόλεμος των δικαστών εναντίον μου με συνολικά πενήντα δίκες. Με καταδικάζουν με μια εντελώς αβάσιμη απόφαση που μου στερεί την προσωπική ελευθερία και τα πολιτικά μου δικαιώματα

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ψύχραιμοι οι επενδυτές

Ηρεμα κινήθηκαν χθες οι αγορές ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μειώθηκαν. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν αναμένουν να προκληθεί πολιτική κρίση στην Ιταλία από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία επικυρώθηκε η καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για υπόθεση φοροδιαφυγής