Μύθος είναι, από ό,τι φαίνεται, το θανατηφόρο δηλητήριο του δράκου του Κομόντο, της γιγαντιαίας σαύρας που τρομοκρατεί εξίσου ανθρώπους και ζώα, καθώς θεωρείται το κορυφαίο αρπακτικό του πλανήτη.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν, βασιζόμενοι σε παλαιότερες έρευνες, ότι το δάγκωμα του δράκου σκοτώνει το θύμα του με το θανατηφόρο σάλιο του, το οποίο περιέχει περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη βακτηριδίων. Επτά από αυτά είναι δηλητηριώδη.

Ομως, μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ καταδεικνύει ότι το στόμα του ζώου είναι εξαιρετικά καθαρό και ότι τα τοξικά βακτήρια προέρχονται από τα βρώμικα νερά αποχετεύσεων που πίνει για να ξεδιψάσει.

«Οι δράκοι του Κομόντο είναι πολύ καθαρά ζώα. Αφού φάνε τη λεία τους, αφιερώνουν 10-15 λεπτά για να καθαρίσουν το στόμα τους, γλείφοντας το κεφάλι τους με την τεράστια γλώσσα τους ή τρίβοντάς το σε φυλλωσιές», αναφέρει ο Μπράιαν Φράι, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν το στόμα 16 δράκων σε αιχμαλωσία σε ζωολογικούς κήπους ηλικίας 2-17 ετών, αλλά και 7-10 ημερών, όπου βρήκαν 39 αερόβιους και 21 αναερόβιους οργανισμούς. Δεν εντόπισαν δηλητηριώδεις οργανισμούς αλλά παθογόνα βακτήρια που προέρχονται από τα βρώμικα νερά αποχετεύσεων.

«Το εσωτερικό του στόματός τους διατηρείται πάρα πολύ καθαρό από τη γλώσσα τους. Είναι λάθος αυτό που πιστεύεται, ότι υπάρχουν κομμάτια σάπιας σάρκας από τα γεύματά τους ανάμεσα στα δόντια τους, όπου καλλιεργούνται βακτήρια», λέει ο Φράι.

«Οι δράκοι δεν έχουν αρκετά βακτήρια στο στόμα τους για να μολύνουν και να σκοτώσουν ένα τραυματισμένο ζώο», συμπληρώνει.

Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Zoo and Wildlife Medicine».

Ο δράκος του Κομόντο είναι η μεγαλύτερη σαύρα στον κόσμο αφού φτάνει μέχρι και τα 3 μέτρα μήκος, ζυγίζει περίπου 70 κιλά, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 166 κιλά.

Μπορεί να φάει το 80% του βάρους του σε κρέας, ενώ δεν δείχνει να έχει κανένα πρόβλημα να φάει οποιοδήποτε ζώο αφού του αρέσουν τα πάντα, ακόμα και άλλοι δράκοι ή και άνθρωποι. Ομως, το αγαπημένο του ζώο είναι σαφώς το ελάφι.

Ο δράκος εντοπίζει το θήραμά του ακόμα και σε απόσταση 300 μέτρων και είναι ικανός να περιμένει επί ώρες στο ίδιο σημείο μέχρι να περάσει το υποψήφιο θύμα. Εχει πολύ δυνατούς μυς και σαγόνια με τα οποία κατασπαράσσει το ζώο, αλλά το πιο θανατηφόρο όπλο του είναι τα 60 δόντια του που είναι μικρά και κοφτερά.

Αν το ζώο δεν είναι πολύ μεγαλόσωμο, το καταπίνει ολόκληρο.

Επειδή ο μεταβολισμός του είναι πολύ αργός, του αρκούν ακόμα και 12 γεύματα τον χρόνο.

Ζει στα νησιά Κομόντο, Ρίνκα, Φλόρες, Γκίλι Μοτάνγκ και Γκίλι Ντασάμι της Ινδονησίας. Η διάρκεια ζωής του φτάνει έως και τα 30 χρόνια.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι δράκοι αποτελούν μέρος μιας οικογένειας μεγαλόσωμων σαυρών που ζούσαν στην Ινδονησία και στην Αυστραλία, οι οποίες εξαφανίστηκαν μετά την Πλειστόκαινο περίοδο. Στην Αυστραλία, έχουν βρεθεί απολιθώματα ενός ζώου που μοιάζει πολύ στον δράκο του Κομόντο, ηλικίας 3,8 εκατομμυρίων ετών.