Ενα προσωρινό τατουάζ –βιοαισθητήρας υψηλής τεχνολογίας –για το χέρι του αθλητή, που τον ειδοποιεί πότε κινδυνεύει να καταρρεύσει ο οργανισμός του, κατασκεύασαν οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

Ο βιοαισθητήρας μετρά τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος στον οργανισμό και ειδοποιεί τους αθλητές πότε ανεβαίνουν επικίνδυνα, κάτι που σημαίνει ότι αδειάζουν οι αποθήκες ενέργειας στους μυς. Τότε είναι που ο αθλητής, π.χ. στον μαραθώνιο ή στον ποδηλατικό γύρο, κινδυνεύει να καταρρεύσει από ξαφνική απώλεια ενέργειας και υπερβολικής κόπωσης.

Οταν η σωματική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα έντονη, ο αεροβικός μεταβολισμός ίσως αδυνατεί να ικανοποιεί όλες τις ενεργειακές ανάγκες του σώματος. Για να τα καταφέρει, οι μύες καταναλώνουν τα αποθέματα γλυκογόνου και απελευθερώνουν ενέργεια μέσω της αναερόβιας διαδικασίας. Τότε παράγεται το γαλακτικό οξύ το οποίο συσσωρεύεται στον οργανισμό και αυξάνει την οξύτητα στα μυϊκά κύτταρα. Μερικές φορές αυτό προκαλεί μια αίσθηση καύσης στον αθλητή.

Τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος μετριούνται με εξέταση αίματος, κάτι που φυσικά δεν γίνεται στον αγώνα. Ομως ο Τζόσεφ Γουάνγκ βρήκε τη λύση, καθώς το γαλακτικό οξύ φαίνεται και στον ιδρώτα. Ο βιοαισθητήρας μοιάζει με προσωρινό τατουάζ και περιέχει ένα ένζυμο που απελευθερώνει ηλεκτρόνια. Αυτά πληροφορούν τον αισθητήρα σε πραγματικό χρόνο για τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος. Στο μέλλον, αυτή η πληροφορία θα μεταδίδεται μέσω bluetooth σε κινητό τηλέφωνο.

«Είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούμε τη χημική σύνθεση του ιδρώτα μέσω μηχανισμού στην επιδερμίδα», λέει ο Γουάνγκ στους «Los Angeles Times». Παράλληλα επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν συγκρίσεις με έρευνες που μετρούν τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος στο αίμα ώστε να είναι επιστημονικώς επαρκή τα αποτελέσματα.