Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας συνεχίζεται, το αντικείμενο της αντιπαράθεσής τους, ο Εντουαρντ Σνόουντεν –πρώην υπάλληλος της CIA που δημοσιοποίησε απόρρητες πληροφορίες για τα προγράμματα παρακολούθησης πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες -, φτιάχνει τη νέα του ζωή στη Μόσχα μετά την παραχώρηση προσωρινού ασύλου για έναν χρόνο και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται.

Πάντως, χθες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πραγματοποίησε μια μυστική επίσκεψη-αστραπή στο αεροδρόμιο της Βιέννης επιστρέφοντας από το Πακιστάν προς το Λονδίνο, η οποία πιθανόν να συνδέεται με την υπόθεση του Σνόουντεν. Εικάζεται ότι στο αεροδρόμιο της αυστριακής πρωτεύουσας ο Κέρι συναντήθηκε με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης για το θέμα που τόσο έχει ταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Οσον αφορά τον Σνόουντεν φέρεται ότι έχει αποφασίσει πού θα εγκατασταθεί στη Ρωσία· ακόμη, όμως, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ανατόλι Κουτσέρενα, εξετάζει τι θα κάνει. Βρίσκεται σε «ασφαλές μέρος» για λόγους προστασίας και, όπως είπε ο δικηγόρος του, χρειάζεται χρόνο προκειμένου να συνέλθει από την παραμονή του επί εβδομάδες στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Το προσωρινό άσυλο που του παραχώρησαν οι Ρώσοι τού επιτρέπει να εργαστεί με κάποιους περιορισμούς.

Η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» δημοσιοποίησε χθες έγγραφα που δείχνουν τη στενή συνεργασία της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ με μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και μυστική χρηματοδότηση από την αμερικανική NSA. Οι νέες αναφορές έρχονται μία ημέρα μετά τις αποκαλύψεις ότι οι Αμερικανοί με το απόρρητο πρόγραμμα XKeyscore μπορούν να παρακολουθούν οποιαδήποτε κίνηση στο Ιντερνετ παγκοσμίως και προστίθενται στον μεγάλο κατάλογο για τις διαδικτυακές παρακολουθήσεις, γεγονός που έχει συγκλονίσει και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση χορήγησε τουλάχιστον 100 εκατ. λίρες (περίπου 114 εκατ. ευρώ) στη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ τα τελευταία τρία χρόνια προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσβαση και επιρροή στα προγράμματα συγκέντρωσης πληροφοριών των Βρετανών. Μάλιστα, η συμφωνία προέβλεπε ότι η ανταλλαγή αυτή, η οποία πραγματοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια, θα πρέπει να παραμείνει «άκρως απόρρητη». Στα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από την «Γκάρντιαν» αναφέρεται ρητά ότι οι Αμερικανοί περιμένουν ανταλλάγματα για την επένδυσή τους και ότι η βρετανική υπηρεσία θα πρέπει να εργασθεί σκληρά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους. Από τα ντοκουμέντα προκύπτει η πολύ στενή συνεργασία βρετανικών και αμερικανικών υπηρεσιών, προκαλεί όμως φόβους η μεγάλη επιρροή που δείχνει να έχει η Ουάσιγκτον στο Λονδίνο. Προκύπτει, επίσης, ότι η GCHQ έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά για να αναπτύξει μέσα και προγράμματα με τα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση «σε κάθε τηλέφωνο οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή» ενώ ο όγκος των πληροφοριών που συλλέγει έχει γιγαντωθεί (κατά 7.000%) τα τελευταία πέντε χρόνια.

ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. Οπως ανέφερε χθες η γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», βασισμένη και αυτή σε έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση της μέσω του Σνόουντεν, η βρετανική υπηρεσία συνεργάζεται με επτά κορυφαίες εταιρείες τηλεπικοινωνιών για την παρακολούθηση των διαδικτυακών επικοινωνιών. Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές είναι και η Verizon, η οποία αναφερόταν συχνά στις πρώτες αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της NSA. Οι επτά αυτές εταιρείες διαχειρίζονται τα ηλεκτρονικά δίκτυα που αποτελούν «τη σπονδυλική στήλη του Ιντερνετ», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Το όνομα του προγράμματος είναι ενδεικτικό των προθέσεων των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών: λέγεται Mastering the Internet (Κυριαρχώντας στο Διαδίκτυο) και το δημοσίευμα τονίζει ότι αυτό είναι κάτι που πράγματι μπορεί να γίνει με τη συνδρομή των εταιρειών τηλεπικοινωνιών.

Η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση ακύρωσε χθες συμφωνία συνεργασίας για παρακολουθήσεις που είχε με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ως διαμαρτυρία για τις καταγγελλόμενες ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις πολιτώνστη Γερμανία