Σαράντα εννέα χρόνια πρέπει να εργάζεται ο μέσος έλληνας εργαζόμενος για να βγάλει όσα κερδίζει ο ευρωβουλευτής μέσα σε πέντε μόνο χρόνια! Μια ολόκληρη ζωή πρέπει να δουλεύει ο μέσος έλληνας μισθωτός για να αποκτήσει τα εισοδήματα που εισπράττει μέσα σε μια πενταετία, όσο δηλαδή διαρκεί η θητεία του, κάθε ευρωβουλευτής. Και αυτό καθώς το ετήσιο εισόδημα κάθε ευρωβουλευτή είναι 213.924 ευρώ (μεικτά) έναντι 21.606 ευρώ του μέσου έλληνα μισθωτού, που σημαίνει 890% υψηλότερο. Στην πενταετία δε, το σύνολο του εισοδήματος που εισπράττει κάθε ευρωβουλευτής φθάνει τα 1.069.620 ευρώ…

Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό, όπως δείχνει έρευνα που διεξήγαγε επιστημονική ομάδα για λογαριασμό της γερμανικής ιστοσελίδας www.presvergleich.de, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με θέματα καταναλωτή.

Ωστόσο, το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στον μισθό του ευρωβουλευτή (σ.σ.: από το 2009 και μετά αμείβονται όλοι με το ίδιο ποσό, δηλαδή 17.827 ευρώ τον μήνα) και τον μισθό των κατοίκων της χώρας προέλευσης είναι μεγαλύτερο στα πιο φτωχά κράτη.

Ετσι, ο μέσος πολωνός μισθωτός χρειάζεται 78 χρόνια δουλειάς για να κερδίσει όσα βγάζει σε μια πενταετία ο ευρωβουλευτής τον οποίο εξέλεξε. Ο Βούλγαρος χρειάζεται να δουλέψει… δύο ζωές ή 108 χρόνια για να αποκτήσει το εισόδημα που ο ευρωβουλευτής της χώρας του αποκτά μέσα σε πέντε χρόνια!

Η έρευνα που αναδημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» δείχνει πως η Ελλάδα κατέχει την 12η θέση στην κατάταξη των χωρών με το μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους μισθούς των ευρωβουλευτών και των ψηφοφόρων τους.

Πρωταθλήτριες στις πρώτες πέντε θέσεις είναι οι Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Λετονία και Πολωνία. Τις επόμενες πέντε θέσεις συμπληρώνουν οι Ουγγαρία, Σλοβακία, Μάλτα, Τσεχία και Πορτογαλία.

Δείγμα των κραυγαλέων αυτών διαφορών είναι ότι ο βούλγαρος ευρωβουλευτής εισπράττει 2.051% περισσότερα απ’ όσα ο ψηφοφόρος του. Και ακολουθούν ο ρουμάνος συνάδελφός του με έσοδα 1.861% παραπάνω από τον ψηφοφόρο του, ο Ούγγρος με 1.394%, ο Τσέχος με 1,091%, και ο Σλοβένος με 977%.

Παρότι τα χρόνια των χρυσών αγελάδων έχουν περάσει, εντούτοις όπως σημειώνει η έρευνα της γερμανικής ιστοσελίδας οι μηνιαίες απολαβές για καθέναν από τους συνολικά 766 ευρωβουλευτές και των 27 χωρών-μελών δεν περιορίζονται στα 17.827 ευρώ μηνιαίως. Τα χρήματα αυτά αφορούν μόνο στον βασικό μισθό του ευρωβουλευτή μαζί με την αποζημίωση για την παρουσία του σε κάθε συνεδρίαση στην οποία παρίσταται και τα όποια ταξίδια.

Πέραν αυτών, κάθε ευρωβουλευτής έχει στη διάθεσή του επιπλέον 21.209 ευρώ τον μήνα για να καλύπτει τα έξοδα για τα γραφεία που διαθέτει (επιτρέπονται τουλάχιστον δύο, το ένα στη χώρα προέλευσης) και το προσωπικό που απασχολεί σε αυτά. Πρόκειται δηλαδή συνολικά για απολαβές 468.432 ευρώ τον χρόνο ή 2,3 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του ευρωβουλευτή. Πολλαπλασιάζοντας το κονδύλι αυτό με τους 766 συνολικά ευρωβουλευτές, προκύπτει ποσόν περίπου 1,8 δισ. ευρώ στην πενταετία.

Ανισότητες

Οπως σημειώνει ο συντάκτης της ιταλικής εφημερίδας, πριν από το 2009, προτού δηλαδή ο μισθός εξισωθεί για όλους τους ευρωβουλευτές, οι ανισότητες ήταν τεράστιες. Οι ευρωβουλευτές είχαν διαφορετικούς μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, ανάλογα με το κράτος-μέλος από το οποίο προέρχονταν (παρότι όλοι έκαναν την ίδια εργασία). Από το 2009 και μετά, οι μισθοί έχουν εξισωθεί ενώ κάθε ευρωβουλευτής πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου