Αντιμέτωποι με μηδενική, ακόμη και αρνητική βαθμολογία βρίσκονται συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Ειδικότερα, μηδενική βαθμολογία στο κριτήριο του τρόπου εισαγωγής στο Δημόσιο περιμένει όσους προσελήφθησαν με διαδικασίες χωρίς καμία εμπλοκή του ΑΣΕΠ, καθώς και όσους πήραν εισιτήριο διορισμού μέσω μονιμοποίησης.

Οπως διευκρινίζεται, για τη μοριοδότηση βάσει του κριτηρίου της πρόσληψης «ως τρόπος εισαγωγής στη Δημόσια Διοίκηση νοείται η διαδικασία πρόσληψης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή διορισμού σε θέση μόνιμου προσωπικού και όχι αυτή της μετατροπής της σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή σύμβασης μίσθωσης έργου σε αορίστου χρόνου».

Στην πράξη, η πρόβλεψη αυτή αφορά για παράδειγμα τους 35.240 συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν με το Διάταγμα Παυλόπουλου και οι οποίοι δεν θα λάβουν κανένα μόριο στην κατηγορία αυτή. Ανάλογη τύχη θα έχουν και συμβασιούχοι οι οποίοι είχαν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις μονιμοποίησης.

Η απόφαση ορίζει επίσης και αρνητική μοριοδότηση, που μπορεί να μειώσει ακόμη και κατά 30 μόρια τη συνολική βαθμολογία των υπαλλήλων στις περιπτώσεις όπου στους φακέλους τους υπάρχουν πειθαρχικές ποινές.