Εκπτώσεις της τάξης του 15% στο ηλεκτρικό ρεύμα για 62 μεγάλες και 10.000 περίπου μικρές και μεσαίες ενεργοβόρες βιομηχανίες, ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ.

Είχε προηγηθεί πολύμηνη διαμάχη μεταξύ του συνόλου των ενεργοβόρων βιομηχανιών και της ΔΕΗ, με τις πρώτες να διαμαρτύρονται για το υψηλό ενεργειακό τους κόστος, και να ζητούν τιμολόγια προσαρμοσμένα στις ανάγκες και το προφίλ του κάθε πελάτη. Στη διαμάχη είχε παρέμβει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) καλώντας τη ΔΕΗ να προσφέρει διαφοροποιημένα τιμολόγια ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη της.

Ετσι, χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. της τα νέα της τιμολόγια για τους πελάτες της στη Μέση Τάση. Τα τιμολόγια απευθύνονται συνολικά σε 10.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες βιομηχανίες μεταξύ των οποίων και 62 πολύ ενεργοβόρες (υαλουργίες, κλωστοϋφαντουργίες κλπ.), με κατανάλωση 13 γιγαβατώρες το χρόνο.

Τα τιμολόγια αυτά θα σταλούν στους πελάτες της ΔΕΗ οι οποίοι με τη σειρά τους, ο καθένας χωριστά, θα κληθεί να αποφασίσει αν τα αποδέχεται και να επιλέξει το τιμολόγιο που κρίνει ότι ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του. Οι μειώσεις που φαίνεται ότι συνεπάγονται τα νέα αυτά τιμολόγια συνιστούν την πρώτη πραγματική ελάφρυνση ενεργειακού κόστους για τη χειμαζόμενη ελληνική βιομηχανία.

Στην ανακοίνωσή της ωστόσο η ΔΕΗ δεν κάνει καμία αναφορά στο θέμα της μετακύλισης του κόστους των ρύπων στα τιμολόγια των πελατών της. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζει να χρεώνει στα τιμολόγιά της το κόστος των ρύπων, χωρίς να το διαπραγματευτεί με τους πελάτες της όπως της έχουν ζητήσει τόσο η βιομηχανία, όσο και η ΡΑΕ.

Σε κάθε πάντως περίπτωση κύκλοι της βιομηχανίας χαρακτήρισαν θετικό το βήμα, ενώ επίσης ανέφεραν ότι τα τιμολόγια φαίνεται να ικανοποιούν βασικά αιτήματα του κλάδου.