Θετικά μηνύματα έρχονται από την οικονομία των ΗΠΑ όπου η ανεργία μειώνεται, η ανάπτυξη επιταχύνεται και η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται. Την ίδια ώρα, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, περιλαμβανομένων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπόσχονται ότι θα συνεχίσουν να παράσχουν απεριόριστη ρευστότητα στην οικονομία δημιουργώντας θετικές προσδοκίες στις αγορές και στα χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που προέρχονται από την Ουάσιγκτον, η απασχόληση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών, αν και η κρίση στον τομέα αυτό δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ 200.000 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα η ανεργία να υποχωρήσει τον μήνα αυτόν σε 7,5% από 7,6% που ήταν τον Ιούνιο. Τον ίδιο μήνα παρουσίασε σημαντική αύξηση ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας, ενώ τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2013 έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με 1,7% σε ετήσια βάση, πολύ περισσότερο από όσο αναμενόταν αρχικά αφού οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1%.

Η Fed. Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Fed πάντως, ο πρόεδρός της Μπεν Μπερνάνκι ήταν προσεκτικός όσον αφορά τις μελλοντικές αναπτυξιακές προοπτικές και προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους. Οικονομολόγοι πιστεύουν ότι όταν η ανάπτυξη παραμένει κάτω από το 2% σε ετήσια βάση είναι δύσκολο να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν αρκετές νέες θέσεις απασχόλησης. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται ότι θα εξακολουθήσει να επιταχύνεται και το δεύτερο εξάμηνο του 2013 επειδή η Ουάσιγκτον σκοπεύει να περιορίσει σταδιακά τις περικοπές δαπανών στις οποίες είχε προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα.

Ο Μπερνάνκι δεν έδωσε επίσης κανένα σήμα για το πώς η Fed εξετάζει να μειώσει τη ρευστότητα που διοχετεύει στο σύστημα, η οποία ανέρχεται σε 85 δισ. δολάρια σε μηνιαία βάση και αφορά κυρίως αγορές κρατικών ομολόγων.

OI AΓΟΡΕΣ. Τα θετικά νέα από την οικονομία των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ότι η Fed δεν πρόκειται –άμεσα τουλάχιστον –να προχωρήσει σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική οδήγησαν ενδοσυνεδριακά σε νέα άνοδο το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου ο δείκτης Ντάου Τζόουνς κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ. Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν η ανάπτυξη στις ΗΠΑ εξακολουθήσει να αυξάνεται, η Fed μετά το καλοκαίρι πιθανόν να μεταβάλει ελαφρώς τη νομισματική της πολιτική και να αρχίσει να μειώνει τη ρευστότητα που διοχετεύει στην αγορά.