Τα άδυτα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βάλθηκε να ερευνήσει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας Ντιντιέ Μιγκό. Σε αναφορά 241 σελίδων που δημοσίευσε αποκάλυψε ότι η ηλιακή ενέργεια κοστίζει πανάκριβα στους γάλλους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, μια μεγαβατώρα ηλιακής ενέργειας κοστίζει 500 ευρώ, ενώ μια μεγαβατώρα αιολικής ενέργειας –που είναι εξίσου καθαρή – κοστίζει μόνο 34 ευρώ. Οσο για τη μεγαβατώρα ενέργειας που παράγεται από βιομάζα κοστίζει στον καταναλωτή μόνο 20 ευρώ!

Η υπερκοστολόγηση του ρεύματος που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ οφείλεται κυρίως στον απίστευτα γενναιόδωρο μηχανισμό στήριξης της πηγής αυτής ενέργειας.

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού (EDF) είναι υποχρεωμένη να αγοράζει το ρεύμα που παράγουν οι ιδιώτες από τα φωτοβολταϊκά σε τιμές υψηλότερες της αγοράς που έχουν καθοριστεί από την κυβέρνηση, με ορίζοντα μάλιστα 20ετίας.

Είναι προφανές ότι και η γαλλική κυβέρνηση –δεν είναι η μόνη… –έπεσε θύμα του υπερβολικού ενθουσιασμού που ξεσήκωσαν προ ολίγων ετών τα φωτοβολταϊκά. Ο Μιγκό στην αναφορά του, όμως, παραπέμπει και σε έκθεση της Εποπτικής Αρχής στον κλάδο της Ενέργειας, η οποία εντόπισε υπερκοστολογήσεις που οφείλονται και σε καθαρή απάτη. Αναφέρει τα παραδείγματα μεγάλων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που δηλώνονται τμηματικά για να εκμεταλλεύονται οι ιδιοκτήτες τους πιο συμφέρουσες τιμολογήσεις. Και την κατασκευή γεωργικών αποθηκών και σιλό υπερβολικών διαστάσεων μόνο και μόνο για να στεγαστούν με φωτοβολταϊκά πάνελ. Αναφέρει, τέλος, σκεπές τεραστίων διαστάσεων που δηλώνονται ότι στεγάζουν ιδιωτικές οικίες με πολύ μικρή, συγκριτικά, κάλυψη οικοπέδου.