Μετά την ολοκλήρωση ίσως και αύριο της αρκετά επίπονης -όπως τελικά αποδείχθηκε- ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, ξεκινούν οι διαδικασίες για ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ με στόχο να έχουν προκηρυχθεί το φθινόπωρο ή το αργότερο ως το τέλος του έτους.

Χθες, η ηγεσία του Ταμείου συγκάλεσε έκτακτο Δ.Σ. για αύριο Πέμπτη, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα την κατακύρωση της σύμβασης πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar.

Αυτό σημαίνει ότι σήμερα ή αύριο παραλαμβάνει από τη Socar την εγγυητική των 40 εκατ. ευρώ, τη μοναδική εκκρεμότητα για να υπογραφεί η μεταβίβαση στους Αζέρους.

Και με το που κλείνει το κεφάλαιο ΔΕΣΦΑ, ανοίγουν οι διαγωνισμοί για ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ, για τους οποίους η τρόικα πιέζει να προκηρυχθούν αντίστοιχα το γ’ και το δ’ 3μηνο του 2013.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στο αναθεωρημένο μνημόνιο -που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα- οι προκηρύξεις για ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ, είναι ανάμεσα στις λιγοστές του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των οποίων οι ημερομηνίες δεν μετατέθηκαν αλλά παρέμειναν ίδιες σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο.

Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

Είναι άραγε εφικτό να τηρηθούν οι ημερομηνίες; «Δύσκολο ειδικά στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ», απαντούν όσοι γνωρίζουν τι απαιτεί το εγχείρημα (έρευνα αγοράς για το αν υπάρχει ενδιαφέρον, κ. ά.)

Η τρόικα πάντως επιμένει, και ζητά πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, που να έχει μάλιστα ολοκληρωθεί ως το… β’ 3μηνο του 2014, προκειμένου να διευκολυνθεί η πώληση της μητρικής εταιρείας.

Τα χρονοδιαγράμματα του μνημονίου είναι ασφυκτικά, καθώς η ΔΕΗ (σσ : αναλαμβάνει να τρέξει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ) θα πρέπει το αργότερο ως το Σεπτέμβριο του 2013, να δημοσιεύσει διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος. Παράλληλα σε συνεργασία με τους συμβούλους της πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς (premarketing) στο εξωτερικό για να διερευνήσει αν υπάρχει ενδιαφέρον.

Η σειρά των ΕΛΠΕ

Όσο για τα ΕΛΠΕ, κλειδί στις εξελίξεις είναι το επικείμενο κλείσιμο του κεφαλαίου ΔΕΣΦΑ. Τα ΕΛΠΕ που ελέγχονται σε ποσοστό 42% από τον όμιλο Λάτση πωλούν το 35% του ΔΕΣΦΑ. Τα χρήματα που θα πάρουν με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ είναι η «προίκα» τους, θα αυξήσουν δηλαδή την αξία τους.

Παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα τον τελευταίο καιρό, εντούτοις στο νέο μνημόνιο οι ημερομηνίες για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ δεν άλλαξαν. Η προκήρυξη τοποθετείται στο δ’ 3μηνο του 2013, και η υποβολή των προσφορών στο γ’ 3μηνο του 2014.

Τους τελευταίους μήνες κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ φοβούνταν ότι αν σκόνταφτε κάπου η πώληση του ΔΕΣΦΑ, θα σκόνταφτε και η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Τα τελευταία θα έμεναν με μια συμμετοχή (35%), χωρίς ωστόσο να μπορούν να ελέγχουν τις αποφάσεις της διοίκησης εξαιτίας της δραστηριότητάς τους και ως ηλεκτροπαραγωγός.

Τώρα που η αγωνία αυτή δεν υπάρχει, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ έχουν περιθώριο πέντε ολόκληρους μήνες για να προετοιμάσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προκήρυξη, βολιδοσκοπώντας ταυτόχρονα και τις προθέσεις του ομίλου Λάτση..