Τον Ιούλιο του 1998, λίγες ημέρες μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γαλλία, η FΙFΑ ζήτησε από το γαλλικό υπουργείο των Σπορ να καταστρέψει όλα τα δείγματα ούρων που είχαν ληφθεί για έλεγχο ντόπινγκ κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Και αυτό φυσικά έγινε, παρουσία μάλιστα παράγοντα της FΙFΑ.

Εναν μήνα αργότερα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας, διατυπώθηκε παρόμοιο αίτημα από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ποδηλατικής Ομοσπονδίας Χέιν Βερμπρίγκεν. Αυτή τη φορά, το αίτημα απορρίφθηκε από το υπουργείο! Ολα αυτά τα δείγματα επανεξετάστηκαν τα επόμενα χρόνια με νέες τεχνικές. Αποκαλύφθηκαν ουσίες όπως η ερυθροποιητίνη, οι οποίες παλαιότερα δεν μπορούσαν να ανιχνευτούν. Αυτό οδήγησε στην αποκάλυψη και άλλων σκανδάλων ντόπινγκ στον χώρο της επαγγελματικής ποδηλασίας και πρόσφατα ανακοινώθηκαν στοιχεία που αφορούσαν ποδηλάτες που είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών εκείνη την εποχή. Πριν από δεκαπέντε ημέρες έγινε σάλος με το σκάνδαλο ντόπινγκ του Τάισον Γκέι και των αθλητών από την Τζαμάικα.

Ωστόσο ο αθλητικός χώρος συζητά πλέον για την ατιμωρησία που επικρατούσε στο ποδόσφαιρο (παλαιότερα σε ιταλικό δικαστήριο είχε αποδειχθεί η χρήση ουσιών στη Γιουβέντους) και την ευνοϊκή μεταχείρισή του στο θέμα του ντόπινγκ, συγκριτικά με τα άλλα αθλήματα.

Πριν από έξι χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Καταπολέμησης του ντόπινγκ έθεσε σε ισχύ τη διατήρηση για οκτώ χρόνια των δειγμάτων που έχουν ληφθεί σε όλα τα αθλήματα.

Τώρα, στην Ισπανία αποφάσισαν να αλλάξουν τακτική στο θέμα των ελέγχων και όπως ανακοίνωσε η υπεύθυνη του ισπανικού Οργανισμού Αντιντόπινγκ, Αννα Μουνιόθ, πρόθεσή τους είναι να υπάρχει έλεγχος σε όλα τα ματς της Α’ και Β’ κατηγορίας. «Είναι ένας στόχος, όχι μια υπόσχεση. Προς το παρόν, διενεργείται έλεγχος σε ένα μόνο ματς και λαμβάνουμε δύο δείγματα από κάθε ομάδα. Αυτό που αρχίζουμε από τις επόμενες ημέρες είναι τακτικός έλεγχος εκτός γηπέδου στο ποδόσφαιρο, αλλά και στα άλλα αθλήματα», είπε η Μουνιόθ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα συναντηθεί και με εκπροσώπους ομάδων όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπέτις, προκειμένου να εξηγήσει τα νέα μέτρα και τον τρόπο εφαρμογής τους.