Ποιες είναι οι πλέον ευάλωτες, σε περιπτώσεις κρίσεων οικονομικών και άλλων, ομάδες του πληθυσμού; Οι υπερήλικοι και τα παιδιά. Η διαπίστωση του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικών Ερευνών της Ισπανίας (ΙΝΕ) αποκαλύπτει μια εντυπωσιακή πτυχή της βαθιάς οικονομικής κρίσης, που σοβεί στη χώρα της Ιβηρικής: το διαθέσιμο προς δαπάνη εισόδημα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ισπανία είναι εκείνο των παιδιών! Μιλάμε για το χαρτζιλίκι των ανήλικων Ισπανών, το οποίο, σύμφωνα με το ΙΝΕ, έχει συρρικνωθεί κατά 38% τα τελευταία τέσσερα χρόνια της κρίσης.

Και να ήταν μόνο αυτό! Στη χώρα όπου η ανεργία φθάνει το 26,2% (μόνο η Ελλάδα την ξεπερνά κατά τι) και η λιτότητα –παρά το ότι οι Ισπανοί έχουν γλιτώσει την τρόικα –έχει επηρεάσει κάθε νοικοκυριό, είναι πλέον σύνηθες το φαινόμενο οι γονείς να βάζουν χέρι ακόμη και στον κουμπαρά των παιδιών τους! Οι ερευνητές της ΙΝΕ έγιναν μάρτυρες ειλικρινών ομολογιών γονέων ότι, τουλάχιστον μία φορά τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον μία από τις δυσβάστακτες τελευταίες ημέρες κάποιου μήνα –και δυσβάστακτες είναι πλέον οι τελευταίες ημέρες κάθε μήνα –αναγκάστηκαν να πληρώσουν μια έκτακτη δαπάνη από το κομπόδεμα των παιδιών.

Βεβαίως άπαξ και σπάσει ο κουμπαράς, το χρήμα έκανε φτερά. Και αν κάνει φτερά, δεν αντικαθίσταται. Διότι το χαρτζιλίκι που δίνουν ετησίως κατά μέσον όρο στα παιδιά τους οι Ισπανοί έχει συρρικνωθεί –κατά δήλωσή τους –στο απολύτως ασήμαντο ποσό των 9,7 ευρώ ετησίως! Και τι να συμπληρώσουν οι γιαγιάδες κι οι παππούδες; Στις πλέον ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού ανήκουν και αυτοί…