Τις επόμενες κινήσεις, αξιοποιώντας όλα τα όπλα που του παρέχει η Ποινική Δικονομία, μελετά ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης έπειτα από την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέως που τον έκριναν προφυλακιστέο για υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Και οι δύο κατηγορίες συνδέονται με δάνειο που εκταμιεύτηκε από την τράπεζα FBBank συμφερόντων του κ. Ρέστη, το οποίο –σύμφωνα με τις Αρχές –θεωρείται επισφαλές για την τράπεζα και ζημιογόνο για το Δημόσιο.

Ο κ. Ρέστης έχει το δικαίωμα να καταθέσει προσφυγή μέσα σε πέντε ημέρες κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης ζητώντας την αποφυλάκισή του. Μπορεί να επικαλεστεί το γεγονός ότι ήδη έχει επιστρέψει το ποσό του επίμαχου δανείου (και μάλιστα εντόκως) που τον έφερε αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη και ότι έχει ήδη στραφεί δικαστικά εναντίον του καταζητούμενου συγκατηγορουμένου του Αναστάσιου Πάλλη, τον οποίο θεωρεί «πηγή του κακού» για τη δικαστική του περιπέτεια.

Ο κεντρικός ρόλος του Αναστάσιου Πάλλη (σ.σ. έχει εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης για την ίδια υπόθεση από την περασμένη Τρίτη αλλά παραμένει ασύλληπτος) περιγράφεται πάντως και στο κατηγορητήριο που έχει συντάξει η πρόεδρος Πρωτοδικών Ρέα Κατσιβέλη η οποία διενεργεί την κύρια ανάκριση. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο, το επίμαχο δάνειο ύψους 5,8 εκατ. ευρώ χορηγήθηκε τον Ιούνιο του 2012 στην εταιρεία AAM HOLDINGS S.A με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ. Ως εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανίστηκε ο επίσης καταζητούμενος Δημήτρης Καλλιμάνης. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, μοναδικός μέτοχός της ήταν η εδρεύουσα στο Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών εταιρεία με την επωνυμία EUROINVEST ENTERPRISES LIMITED, με νόμιμο εκπρόσωπό της τον Αναστάσιο Πάλλη.

Στο ίδιο κατηγορητήριο αναλύεται η διαδρομή των χρημάτων που εκταμιεύτηκαν από την FBBank. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ρέστης απολογούμενος ενώπιον της ανακρίτριας αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την επίμαχη δανειακή σύμβαση, χωρίς όμως να καταφέρει να πείσει –όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος –για τη βασιμότητα των υπερασπιστικών του επιχειρημάτων. Οπως είναι γνωστό, ο εφοπλιστής πριν ακόμα ξεκινήσει την απολογία του είχε φροντίσει να επιστρέψει στον εκκαθαριστή της FBBank συνολικά 6,2 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο δανείου και τόκοι) καθώς το ποσό αυτό δεν μπορούσε να το καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αφού δεν προκύπτει ότι ήταν αυτός ο εκπρόσωπος της δανειολήπτριας εταιρείας.

Η απόφαση, πάντως, της Δικαιοσύνης για την προφυλάκιση του κ. Ρέστη δεν επηρεάζει τη λειτουργία του Ομίλου επιχειρήσεών του, που συνεχίζουν κανονικά τις εργασίες τους, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση. «Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε ότι η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον πατέρα μου πριν από 40 χρόνια θα συνεχίζει να εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις και να εξυπηρετήσει τους πελάτες της με τον ίδιο αξιόπιστο τρόπο», αναφέρει εξ ονόματος της οικογένειας Ρέστη η κυρία Κάτια Ρέστη, αδελφή του εφοπλιστή. Και συμπληρώνει: «Θα προστατεύσουμε την εταιρεία, που αποτελεί πηγή ζωής για περίπου 3.000 εργαζόμενους στην ξηρά και τη θάλασσα. Οι άνθρωποι αυτοί οδήγησαν αυτήν την επιχείρηση σε πολλές επιτυχίες υπό την καθοδήγηση του πατέρα μου και του αδελφού μου».