Προς κούρεμα 47,5% στις ανασφάλιστες καταθέσεις (άνω των 100.000 ευρώ) της Τράπεζας Κύπρου οδεύει η Λευκωσία που βρισκόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ σε μαραθώνιες συνομιλίες με την τρόικα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλούνταν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και κυπριακές εφημερίδες στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις. Οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών πάντως συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ για να αντιμετωπιστούν μεταξύ των άλλων τεχνικές δυσκολίες στην υλοποίηση της απόφασης, με τις κυπριακές Αρχές να αναφέρουν πως η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Λευκωσίας και της τρόικας τον Μάρτιο, οι ανασφάλιστοι καταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ) είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν στο ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, με βάση πάντα το σχετικό διάταγμα για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού οργανισμού. Μέχρι σήμερα έχει ήδη μετατραπεί σε μετοχές το 37,5% των καταθέσεων πάνω από τις 100.000 ευρώ, ενώ επιπλέον 22,5% των ίδιων είχε δεσμευτεί μέχρι να οριστικοποιηθεί το συνολικό ύψος του κουρέματος.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και των εκπροσώπων της τρόικας ήταν μαραθώνιες αφού άρχισαν πριν από τρεις ημέρες. Με την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να βγει από το ειδικό καθεστώς εξυγίανσης στο οποίο βρίσκεται από τον Μάρτιο έχοντας ισχυρά κεφάλαια («core tier 1») 12,4%.