Πρόγραμμα κινητικότητας… ξένων αξιωματούχων στην Αθήνα εφαρμόζει η κυβέρνηση και η παρουσία του ιταλού Πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ερμηνεύεται ως μήνυμα στήριξης των προσπαθειών της για οικονομική ανάκαμψη.

Η άφιξη Λέτα –τον υποδέχθηκε χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο ο Αντώνης Σαμαράς –συνεχίζει ένα σερί επισκέψεων ξένων αξιωματούχων στη χώρα μας, οι οποίοι επιθυμούν να στείλουν ένδειξη αναγνώρισης των προσπαθειών που γίνονται για οικονομική ανάκαμψη και των θυσιών στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο δεκαήμερο ήρθαν στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και ο επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν.

Βεβαίως επίκειται και το κρίσιμο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον στις 8 Αυγούστου (τη μεθεπόμενη Πέμπτη), όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Η απόφαση του Λευκού Οίκου να προσκαλέσει τον κ. Σαμαρά στην Ουάσιγκτον μεταφράζεται ως άμεση παρότρυνση της αμερικανικής πλευράς για συνέχιση των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης ώστε η χώρα να οδηγηθεί στην έξοδο από την κρίση. Επίσης υπενθυμίζει τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου καταγράφονται σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ο ιταλός Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του ταξιδιού του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, αναφερόμενος στη διήμερη παραμονή του στην Αθήνα και σχολίασε: «Αύριο στην Αθήνα, για να πούμε στους Ελληνες πως θέλουμε μια διαφορετική Ευρώπη, με εργασία, πολιτισμό και την ελπίδα ως λέξεις κλειδιά. Η Αθήνα σύμβολο μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης που πρέπει να αλλάξει».

Με συνέντευξή του στο ΑΠΕ άλλωστε ο Ενρίκο Λέτα επισημαίνει ότι το κύριο θέμα στη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά θα είναι το μέλλον της Ευρώπης, που πρέπει –όπως λέει –να γίνει διαφορετική από τη σημερινή ώστε οι πολίτες να πάψουν να την εκλαμβάνουν ως μητριά και τιμωρό, να τη δουν ως πηγή ελπίδας και ένα σύνολο που προσφέρει θετικές ευκαιρίες. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο ιταλός αξιωματούχος αναφέρει πως «έρχομαι στην Αθήνα για να ενθαρρύνω την ελληνική κοινή γνώμη και για να πω ότι υπάρχει μια Ευρώπη που θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να βοηθήσει και τον εαυτό της».

Ειδική αναφορά κάνει και στο θέμα της απασχόλησης υπογραμμίζοντας πως η νεανική ανεργία είναι η μάστιγα της ηπείρου. Επομένως επείγει να δοθούν απαντήσεις, πρέπει να γίνουν η κοινή μας σημαία διότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καταστραφεί η ελπίδα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΡ. Στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά θα συζητηθούν και τα ενεργειακά ζητήματα. Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline) που θα διέρχεται και από την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία, ο ιταλός Πρωθυπουργός τονίζει ότι την 11η Αυγούστου θα μεταβεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να έχει συνομιλίες σχετικά με «αυτό το σημαντικότατο σχέδιο, στο οποίο η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ο κ. Λέτα σημειώνει ενδεικτικά ότι πρόκειται για ένα έργο που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να εξασφαλίσουν καλύτερο ενεργειακό μέλλον.