Την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την τροφοδοσία από το 23% στο 13% (στα νησιά του Αιγαίου μειώνεται στο 9% από 16%) αναμένουν οι επαγγελματίες του κλάδου προκειμένου να προσαρμόσουν τις ταμειακές τους μηχανές στους νέους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Οι καταστηματάρχες υπολογίζουν πως θα χρειασθούν 1 με 2 ημέρες για να ρυθμίσουν τις ταμειακές τους μηχανές, δηλαδή εάν η εγκύκλιος εκδοθεί σήμερα, θα είναι εγκαίρως προετοιμασμένοι την Πέμπτη 1 Αυγούστου.

Στους επαγγελματίες που δεν προλάβουν να προσαρμόσουν εγκαίρως τις ταμειακές τους μηχανές θα παρέχεται η δυνατότητα να εκδίδουν τις αποδείξεις με τον μειωμένο ΦΠΑ είτε από χειρόγραφα στελέχη είτε από μηχανογραφικά έντυπα με χειρόγραφη αναγραφή των δεδομένων.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι μέχρι και τη Δευτέρα 5 Αυγούστου όσοι επιχειρηματίες αντιμετωπίσουν προβλήματα προσαρμογής των μηχανών τους θα αντιμετωπίζονται με σχετική ανεκτικότητα.

Πάντως, κάποιοι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι τεχνικοί που υποστηρίζουν τις μηχανές ζητούν 40 με 50 ευρώ για να προχωρήσουν σε αλλαγές των κωδικών για μια εργασία που δεν απαιτεί περισσότερα από 10 λεπτά.