«Κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής». Πινακίδα με την ένδειξη αυτή θα αναρτούν από την 1η Αυγούστου οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στα καταστήματα που θα μπαίνει λουκέτο λόγω μη έκδοσης αποδείξεων. Με αφορμή τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και την εκτεταμένη παραβατικότητα που διαπιστώνεται σε τουριστικούς προορισμούς, το υπουργείο Οικονομικών είναι διατεθειμένο να δείξει τα δόντια του στους φοροφυγάδες και να στείλει ηχηρό μήνυμα πως όσοι επαγγελματίες διανοηθούν εφεξής να φοροδιαφύγουν θα αντιμετωπιστούν ως κοινοί εγκληματίες.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι από την έκβαση που θα έχει «ο πόλεμος της ταβέρνας για την έκδοση αποδείξεων θα εξαρτηθεί και το ίδιο το μέλλον του μέτρου που έχει προσωρινή ισχύ και θα επανεξετασθεί στο τέλος του έτους με βάση τις επιπτώσεις του στα δημόσια έσοδα. Ετσι το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι διπλό: αφενός να περάσει στις τιμές ο μειωμένος ΦΠΑ και να υπάρξει όφελος για τους καταναλωτές, αφετέρου να μη δημιουργηθεί μαύρη τρύπα στα έσοδα από τον μειωμένο συντελεστή. Κάτι τέτοιο θα έστρωνε το έδαφος στην τρόικα να ζητήσει την επαναφορά του υψηλού συντελεστή 23%. Γι’ αυτό και το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά σαφάρι για την έκδοση αποδείξεων στην εστίαση και στις τουριστικές περιοχές.

Με εντολή του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης και ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος κατήρτισαν ειδικό σχέδιο ελέγχων των επιχειρήσεων εστίασης και τροφοδοσίας, το οποίο περιλαμβάνει αφενός ελέγχους σε περίπου 3.000 επιχειρήσεις, αφετέρου επαναφέρει στο προσκήνιο αυστηρές διατάξεις για την τιμωρία της φοροκλοπής οι οποίες παρέμεναν για αρκετό καιρό ανενεργές. Για τους ελέγχους αυτούς που αναμένεται να κρατήσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου «στρατολογήθηκαν» ήδη 1.400 εφοριακοί, εκ των οποίων 700 στελέχη του ΣΔΟΕ και 700 υπάλληλοι Εφοριών (ελεγκτικά κλιμάκια Εφοριών). Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σαφάρι σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, οργανωμένες παραλίες και μπιτς μπαρ δεκάδων νησιών και δημοφιλών προορισμών στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν παραβάσεις ως προς την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση του ΦΠΑ από τους επιχειρηματίες.

Λουκέτα εξπρές. Ειδικά για τις μεγάλες πίστες, νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια στα οποία έχουν επανειλημμένα εντοπισθεί παραβάσεις, τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ θα είναι εφοδιασμένα με ειδική εντολή ελέγχου από τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Στ. Στασινόπουλο ώστε σε περιπτώσεις που κάποια επιχείρηση βρεθεί να μην έχει εκδώσει πάνω από 10 αποδείξεις είτε οι αποδείξεις που δεν εκδόθηκαν υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ, να αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία του καταστήματος.

Το λουκέτο στα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια κ.λπ. θα μπαίνει επιτόπου με πράξη των οργάνων που θα διενεργούν τον έλεγχο και –εφόσον αυτό απαιτείται –η επαγγελματική εγκατάσταση θα σφραγίζεται και με τη συνδρομή της τοπικής αστυνομικής Αρχής. Εξω από την επιχείρηση θα αναρτάται υποχρεωτικά και πινακίδα με την ένδειξη «Κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής». Εάν η επιχείρηση στην οποία μπαίνει λουκέτο είναι υπότροπη για την ίδια παράβαση μέσα στην ίδια χρήση (δηλαδή βρέθηκε το 2013 να μην έχει εκδώσει αποδείξεις), τότε αυτόματα το λουκέτο θα επεκτείνεται από τις 48 ώρες στον έναν μήνα.

Το ΣΔΟΕ και οι εφοριακοί υπάλληλοι όμως δεν θα περιορίζονται στα λουκέτα και τη διαπόμπευση των φοροφυγάδων. Οταν το πλήθος των αποδείξεων που δεν έχουν εκδοθεί ξεπερνά τις 10 ή υπερβαίνει σε αξία τα 500 ευρώ, αμέσως με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά και θα ζητούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα την κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης με βάση τα πορίσματα του φορολογικού ελέγχου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και για τις συγκεκριμένες συναλλαγές που δεν έχουν εκδοθεί στοιχεία θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων μηνών και σε υποτροπή (εντός τριετίας) ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

επιτόπου ΤΑ πρόστιμα. Σε κάθε περίπτωση, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των Εφοριών θα επιβάλλουν επιτόπου πρόστιμα σε επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν κόβουν τιμολόγια και αποδείξεις για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με τους πελάτες τους. Αν αρνηθούν να παραλάβουν τις πράξεις, τότε οι εκθέσεις και οι αποφάσεις επιβολής προστίμου θα θυροκολλούνται στην επαγγελματική εγκατάσταση του ελεγχομένου.