Η Σεσίλ Κιέντζ, η πρώτη μαύρη υπουργός της Ιταλίας, η οποία έχει γίνει στόχος σφοδρών ρατσιστικών επιθέσεων ήδη από τον διορισμό της τον Απρίλιο, καταδίκασε την πράξη παρευρισκόμενου σε ομιλία της να πετάξει μπανάνες προς το μέρος της, ενώ εκείνη μιλούσε σε κομματική εκδήλωση.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας και στέλεχος της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ρομπέρτο Καλντερόλι, την είχε αποκαλέσει ουρακοτάγκο.

Η υπουργός Μετανάστευσης Σεσίλ Κιέντζ, γεννημένη στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχει εξοργίσει τις ακροδεξιές οργανώσεις με την εκστρατεία για την ευκολότερη απόκτηση της ιταλικής υπηκοότητας.

Την Παρασκευή, μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Forza Nuova τοποθέτησαν πλαστικές κούκλες καλυμμένες με ψεύτικο αίμα κοντά στο χώρο, όπου διεξαγόταν κομματική εκδήλωση στην κεντρική Ιταλία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόταση της Κιέντζ όποιος γεννιέται στην χώρα να αποκτά αυτόματα την ιταλική υπηκοότητα.

«Η μετανάστευση σκοτώνει» έγραφαν φέιγ βολάν που αφέθηκαν πλάι στις κούκλες, σύνθημα που έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα η Forza Nuova αναφερόμενη σε δολοφονίες που διαπράττουν μετανάστες.

Αν και οι μπανάνες που πέταξε ο παριστάμενος στην ομιλία της Κιέντζ δεν έφθασαν ως τη σκηνή, η ίδια σχολίασε τη χειρονομία μέσω του Twitter, αποκαλώντας την «αξιοθρήνητη» και σπατάλη τροφίμων, με δεδομένη και την οικονομική κρίση.

Η Κιέντζ υφίσταται συχνά προσβολές αφότου ανέλαβε υπουργικό θώκο.

Ο Καλντερόλι αναγκάστηκε να της ζητήσει συγγνώμη έπειτα από την κατακραυγή και το σάλο που ξέσπασε. Έκανε πάντως σαφές ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.