Ειδική λειτουργία παγκόσμιου διερμηνέα στα κινητά τηλέφωνα σχεδιάζει η Google, όπως αποκαλύπτουν οι βρετανικοί «Τάιμς». Στόχος της εταιρείας είναι να μιλάει ο καθένας στο κινητό τηλέφωνο στη γλώσσα του και αυτός που τον ακούει να καταλαβαίνει τη δική του. Οταν δηλαδή τηλεφωνούμε σε κάποιον στην Ιαπωνία, εμείς θα μιλάμε ελληνικά, αυτός θα ακούει ιαπωνικά. Η λειτουργία σχεδιάζεται φυσικά να είναι αμφίδρομη.
Η εταιρεία δηλώνει ότι έχει ήδη δημιουργήσει μια πρότυπη συσκευή, η οποία στο κοντινό μέλλον θα μας επιτρέπει να αποβάλλουμε το στρες της συνεννόησης όταν ταξιδεύουμε σε οποιαδήποτε πόλη του πλανήτη, κάνοντας αυτόματη διερμηνεία και μετάφραση. Τώρα η λειτουργία αυτή σχεδιάζεται να «μπει» μέσα στο κινητό.
Μια από τις λεπτομέρειες που έδωσε ο αντιπρόεδρος του λογισμικού Android της Google Ούγκο Μπάρα είναι ότι η διερμηνεία θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Δηλαδή όταν μιλάει κάποιος στον πομπό, αυτός που έχει τον δέκτη θα τον ακούει την ίδια στιγμή και όχι με καθυστέρηση μερικών δευτερολέπτων.
Κάποιες γλώσσες είναι ήδη έτοιμες, όπως η διερμηνεία από τα αγγλικά στα πορτογαλικά, η οποία –όπως σχολιάζουν τα στελέχη της εταιρείας –«είναι τέλεια».

Εντούτοις, προβλήματα έχουν ήδη προκύψει με το σύστημα αναγνώρισης φωνής και γλώσσας, καθώς για να βρει το σύστημα την ομιλουμένη θα πρέπει αυτοί που επικοινωνούν να βρίσκονται σε περιβάλλον με απόλυτη ησυχία και όχι στον δρόμο ή το γραφείο.