Μπορεί η υπόθεση του σεληνιασμού κατά τη διάρκεια της πανσελήνου να έχει περάσει στη σφαίρα της φαντασίας, εντούτοις το ολόγιομο φεγγάρι φαίνεται τελικά να επηρεάζει τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής μελέτης, όταν έχει πανσέληνο ο ύπνος είναι λιγότερο ξεκούραστος. Και όχι μόνο την ίδια ημέρα αλλά και μερικές ημέρες πριν και μερικές μετά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκείνες τις ημέρες να αισθανόμαστε πιο εύκολα σωματική και πνευματική κόπωση και να έχουμε μειωμένες επιδόσεις. Επίσης, εάν συντρέχουν και κάποιοι άλλοι ρεαλιστικοί λόγοι ανησυχίας, μπορεί προκληθεί και έντονη συναισθηματική φόρτιση και εκνευρισμός.
Οπως περιγράφουν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία που διερεύνησαν το θέμα, «τις ημέρες της πανσελήνου όχι απλώς κοιμόμαστε λιγότερο, αλλά έχουμε πρόβλημα και με την έναρξη του ύπνου». Ο μέσος χρόνος του ύπνου μειώνεται 20 λεπτά τις νύχτες με πανσέληνο και ο ύπνος μας παίρνει πέντε λεπτά αργότερα από ό,τι συνήθως.
Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, όπως γράφουν στην επιστημονική επιθεώρηση «Current Biology», μελέτησαν τον ύπνο 33 εθελοντών. Επίσης διαπίστωσαν ότι όταν είχε πανσέληνο μειωνόταν κατά 30% η δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον βαθύ ύπνο, κάτι που σημαίνει ότι και η ποιότητα του ύπνου δεν είναι καλή.
Αυτό που αναζήτησαν οι ειδικοί, ήταν εάν το φαινόμενο οφείλεται στο έντονο φως της πανσελήνου ή στη δύναμη της βαρύτητας. Και οι δύο απαντήσεις ήταν αρνητικές. Το συμπέρασμα που κατέληξαν ήταν ότι το βιολογικό μας ρολόι είναι προσαρμοσμένο στον σεληνιακό κύκλο.
ΕΝΣΤΙΚΤΟ. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σίλβια Φρέι, από το Τμήμα Επιστημών του πανεπιστημίου, πιστεύουν ότι το φαινόμενο αυτό σημαίνει πώς ο οργανισμός διαθέτει έναν εσωτερικό μηχανισμό που του επιτρέπει να αναγνωρίζει τις φάσεις της Σελήνης και να προσαρμόζεται αναλόγως. Ο μηχανισμός αυτός είναι κατάλοιπο της εξελικτικής διαδικασίας χιλιάδες χρόνια πριν, όταν οι άνθρωποι των σπηλαίων στο έντονο φως της πανσελήνου τη νύχτα γίνονταν ευκολότερη λεία των άγριων θηρίων. «Πριν από χιλιάδες χρόνια ήταν απολύτως λογικό να μην κοιμάται κάποιος πολύ όταν είχε πανσέληνο και το φως ήταν πολύ έντονο, οπότε ήταν αυξημένος ο κίνδυνος να δεχτεί επίθεση. Για τους μακρινούς προγόνους μας, αυτό ήταν μια προστατευτική για την επιβίωσή τους αντίδραση» εξηγεί η δρ Φρέι.

Κατάλοιπα της εξέλιξης
Αλλα κατάλοιπα της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου είναι οι τρίχες, οι φρονιμίτες, οι θηλές στον άνδρα, η σκωληκοειδής απόφυση και το μικρό δάχτυλο του ποδιού

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από