Μόνο ένα μόριο στον ανθρώπινο οργανισμό ρυθμίζει το στρες, τη μελαγχολία και την κατάθλιψη, ανακάλυψαν ειδικοί επιστήμονες που  ετοιμάζουν νέα φάρμακα για την καταπολέμηση των αρνητικών συναισθημάτων.  
Το μόριο λέγεται CRF1 και είναι υποδοχέας πρωτεϊνών που βρίσκεται ενσωματωμένος και προεξέχει από την κυτταρική μεμβράνη της υπόφυσης. Η υπόφυση είναι τόσο μικρή όσο ένα αμύγδαλο και κάνει τεράστια δουλειά, καθώς παράγει αλλά και ελέγχει σχεδόν όλες τις ορμόνες του σώματος. Επίσης, ήταν γνωστό ότι ελέγχει τα μόρια του στρες, τα οποία απελευθερώνονται από ένα άλλο σημείο του εγκεφάλου που λέγεται υποθάλαμος. Εάν η υπόφυση καταλάβει ότι ο υποθάλαμος απελευθέρωσε ένα μόριο του στρες, τότε ενεργοποιεί τον μηχανισμό παραγωγής ορμονών για να το ελέγξουν. Εάν όμως το στρες είναι συνεχές και αυτές οι ορμόνες παράγονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε προκαλούν στο άτομο μελαγχολία και κατάθλιψη.
Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «Nature», οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι επιστήμονες από αυτή την μελέτη θα χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό φαρμάκων που θα βασίζονται σε μικρομόρια. Τα μικρομόρια θα διεισδύουνσε αυτούς τους υποδοχείς πρωτεϊνών και θα θεραπεύουν την κατάθλιψη.
«Η δομή του πρωτεϊνικού υποδοχέα ίσως χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο και σε άλλες ασθένειες που έχουν παρόμοιο μηχανισμό πρόκλησης, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η οστεοπόρωση» εξηγεί ο δρ Αντριου Ντoρ, από την εταιρεία που έκανε την ανακάλυψη.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από