Τα γκράφιτι του καλλιτέχνη Μπάνκσι δεν περνούν απαρατήρητα και συχνά γίνονται αξιοθέατα και «καμάρι» της γειτονιάς. Εδώ και μερικούς μήνες διεκδικούν και θέσεις στο πάνθεον των έργων που πωλούνται, παρά τις αντιδράσεις πολλών φιλότεχνων, έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ σε δημοπρασίες.

Αυτή τη φορά την προσοχή τραβάει το γκράφιτι με τίτλο «No ball games» του βρετανού καλλιτέχνη που αφαιρέθηκε την Πέμπτη από τον τοίχο κτιρίου στην περιοχή Τότεναμ στο Βόρειο Λονδίνο για να δημοπρατηθεί το 2014.

Το γκράφιτι με τα δύο παιδιά που παίζουν, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε τοίχο καταστήματος τον Σεπτέμβριο του 2009. Οι κάτοικοι διαφωνούσαν με την αφαίρεσή του καθώς το έργο αυτό αποτελούσε σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Η εταιρεία Sincura Group που προχώρησε στην αφαίρεσή του, αφού προηγουμένως το έσπασε σε τρία κομμάτια, υποστηρίζει ότι το έργο αυτό δεν λάμβανε την προσοχή που έπρεπε. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, τα έσοδα από τη δημοπρασία θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Δεν αποκάλυψε ωστόσο ποιος θα είναι ο «πωλητής» του έργου.

Τον Ιούνιο ένα ακόμη έργο του Μπάνκσι άλλαξε χέρια για περισσότερα από 845.000 ευρώ. Το γκράφιτι με τίτλο «Δουλεία» συμμετείχε αρχικά σε δημοπρασία στο Μαϊάμι αλλά αποσύρθηκε καθώς ξέσπασαν διαμαρτυρίες και πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο. Το έργο του καλλιτέχνη γκράφιτι απεικονίζει ένα παιδί που δουλεύει σε μια ραπτομηχανή γαζώνοντας βρετανικά σημαιάκια και φιλοτεχνήθηκε το 2012.