Πριν από μερικές Ημέρες στην περιοχή Φονικά Ηλείας πραγματοποίησαν την πιο πρόσφατη δράση τους. Μέλη της οργάνωσης Εθνική Δράση Ηλείας επιχείρησαν να καταθέσουν στεφάνι σε εκδήλωση μνήμης για θύματα της Κατοχής. Η δημοτική Αρχή τούς το είχε απαγορεύσει, καθώς παλιότερα, όταν τους παραχώρησε αίθουσα στο δημαρχιακό μέγαρο για μια εκδήλωσή τους, μέλη τους ανάρτησαν πανό με τη φράση «Τα οχυρά καταλαμβάνονται, δεν παραδίνονται» και με τον κελτικό σταυρό. Ο κελτικός σταυρός έχει καθιερωθεί ως σύμβολο των νεοναζί και των εθνικιστών. Εγινε δημοφιλής στον χώρο τους πρώτα από την Κου Κλουξ Κλαν και αργότερα από το Εθνικό Μέτωπο της Αγγλίας.
Η Εθνική Δράση Ηλείας εμφανίστηκε κυρίως στα όρια του Δήμου Πύργου πριν από δύο χρόνια εκφράζοντας ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις. Τα μέλη της αρνούνται ότι ανήκουν στη Χρυσή Αυγή, ωστόσο στην τελευταία παρουσία τους στα Φονικά υπήρξαν πολίτες που διέκριναν στις μπλούζες κάποιων σήματα του κόμματος. Ο επικεφαλής της ομάδας είναι συνταξιούχος της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Ο πατέρας του υπήρξε αξιωματικός της ΠΑ και υποψήφιος βουλευτής της ΕΠΕΝ - εθνικιστικό κόμμα που υπερασπιζόταν ιδεολογικά τη χούντα των συνταγματαρχών. Ιδρυτής και πνευματικός ηγέτης της ΕΠΕΝ ήταν ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε ορίσει τον Νίκο Μιχαλολιάκο πρόεδρο της Νεολαίας.
Τα ενεργά μέλη της Εθνικής Δράσης Ηλείας εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 100, στα Φονικά όμως δεν είχαν παρουσιαστεί πάνω από 10. Στα μέλη τους υπάρχουν μεταξύ άλλων ένας απόστρατος αστυφύλακας, ένας ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου διασκέδασης, αλλά και ένας υπάλληλος στη Μητρόπολη Ηλείας. 
Μία ακόμη από τις ομάδες της περιφέρειας ήταν η Κίνηση Εθνικιστών Νέα Πατρίδα, η οποία συστάθηκε τον Μάρτιο του 2011 στην Κοζάνη αλλά ολοκλήρωσε τη δράση της σύμφωνα με ανακοίνωσή της το καλοκαίρι του 2012 και πλέον έχει διαγράψει τα ίχνη της παρουσίας της στο Διαδίκτυο.
Το Ινστιτούτο Αθηνά, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βουδαπέστη που παρακολουθεί τη δράση και εξάπλωση του εξτρεμισμού στην Ευρώπη, στην πιο πρόσφατη έκθεσή του κατέγραψε 115 ακραίες ομάδες σε 13 ευρωπαϊκές χώρες. Οι 87 ανήκουν στον χώρο του εθνικισμού και του νεοναζισμού. Δέκα από αυτές τις εντοπίζει στην Ελλάδα και σύμφωνα με τους ερευνητές της πρόκειται για ομάδες που ασκούν συμβολική και φυσική βία. Από αυτές τις δέκα ωστόσο δεν είναι όλες ενεργές (όπως το Αυτόνομο Δίκτυο Εθνικιστών που φέρεται να έχει διαλυθεί αλλά και η Νέα Πατρίδα). Κάποιες δημιουργούν συμμαχίες με άλλες όπως η Ελληνική Οργάνωση Χ και ορισμένες απλώς αποτελούν προκάλυμμα και έχουν υπό τη σκέπη τους άλλες ομάδες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από