Θα περίμενε κανείς ότι μια πριγκίπισσα και ο γαλαζοαίματος γιος της θα είχαν μια στρατιά από γιατρούς και νοσηλευτές για να τους παρέχουν… βασιλικές υπηρεσίες στο μαιευτήριο. Κι όμως, προς έκπληξη των Ελληνίδων η Κέιτ Μίντλτον συμπλήρωσε μόλις 37 ώρες στο νοσοκομείο, όταν στη χώρα μας ο κανόνας επιτάσσει τουλάχιστον τρεις ημέρες νοσηλείας!

Κι όμως, η δούκισσα του Κέμπριτζ ακολούθησε το… πρωτόκολλο –όχι της βασιλικής οικογένειας αλλά το ιατρικό –κατά γράμμα. Με συνταγή γιατρού το σύνηθες είναι μετά το πρώτο 24ωρο και εφόσον ο τοκετός είναι φυσιολογικός και άνευ επιπλοκών, τα νεογνά να απολαμβάνουν τη φροντίδα των γονιών τους κατ’ οίκον.

Οπως, ωστόσο, εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο μαιευτήρας – γυναικολόγος με εμπειρία στην Αγγλία, Νίκος Μιχαλοδημητράκης, το βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας (NHS) έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες εξωνοσοκομειακές δομές που διασφαλίζουν την υγεία αμφοτέρων. «Η μαία της κοινότητας επισκέπτεται από το πρώτο κιόλας 24ωρο και σε τακτική βάση τη μητέρα και το νεογέννητο, παρακολουθώντας την κατάσταση της υγείας τους κατά την κρίσιμη περίοδο των πρώτων ημερών. Εν απουσία αντίστοιχου δικτύου φροντίδας στη χώρα μας, ένα πρόωρο εξιτήριο σημαίνει αυτόματα και την απουσία ιατρικού ελέγχου στην περίπτωση επιπλοκών».

Μοιραία, στη χώρα μας η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι τελείως διαφορετική, με τη μητέρα και το νεογέννητο να είναι εξαρτημένοι από τις δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Ειδικότερα, μόνο εντός του μαιευτηρίου εξασφαλίζεται η απαραίτητη στενή ιατρική παρακολούθηση για την πρόωρη αντιμετώπιση πιθανόν επιπλοκών μετά τον φυσιολογικό τοκετό –όπως είναι, για παράδειγμα, η αιμορραγία ή η εμφάνιση φλεγμονής στην περίπτωση της μητέρας. Ομως, η νοσοκομειακή «ομηρεία» οφείλεται κυρίως στην ανάγκη ενδονοσοκομειακής φροντίδας των νεογνών. «Την τρίτη ημέρα της ζωής των μωρών γίνεται αιμοληψία, σύμφωνα με το πρόγραμμα ελέγχου που εφαρμόζεται από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων», υπογραμμίζει ο διευθυντής της Στ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ελενα Βενιζέλου, Γιώργος Φαρμακίδης.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι στο εξωτερικό οι μαίες αναλαμβάνουν και αυτό το έργο, όπως και την παρακολούθηση του μωρού για πιθανή εμφάνιση ίκτερου, στην Ελλάδα όμως και παρά τις πιέσεις από μερίδα της ιατρικής κοινότητας δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη τουλάχιστον στον δημόσιο τομέα.

«ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ». Αντίθετα, στα ιδιωτικά μαιευτήρια αρχίζει δειλά να πνέει ευρωπαϊκός αέρας. Την εξαίρεση έκαναν δύο μεγάλα μαιευτήρια της Αττικής, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους νέους γονείς να αποφασίσουν εάν θέλουν το πλήρες πακέτο τοκετού, το οποίο περιλαμβάνει τρεις ημέρες νοσηλείας, ή το… βρετανικό –να λάβουν, δηλαδή, εξιτήριο μετά το πρώτο 24ωρο. «Η πρακτική αυτή, ωστόσο, δεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτή, καθώς οι νέοι γονείς καλούνται να υπογράψουν ότι αποχωρούν από το μαιευτήριο με δική τους ευθύνη», συμπληρώνει ο κ. Μιχαλοδημητράκης.

Πιο άνετα στο σπίτι

«Το πιο άνετο μέρος μετά τον τοκετό είναι το σπίτι, εκεί όπου μπορείτε να λειτουργήσετε μαζί ως οικογένεια. Εάν λοιπόν δεν υπάρξουν επιπλοκές, σας συστήνουμε να αποχωρήσετε από τη μαιευτική κλινική λίγες ώρες μετά τον τοκετό»

Από την ιστοσελίδα του νοσοκομείου του «King’s College» στο Λονδίνο