Κορυφαία πράξη ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της Ελλάδας αποτελούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την διάσπαση και στη συνέχεια την πώληση της ΔΕΗ, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύεται ότι η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς «δεν θα αναγνωρίσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ».

«Η απόφαση της κυβέρνησης, διαψεύδοντας για μία ακόμη φορά τις ίδιες τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, δρομολογεί τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) από τη μητρική ΔΕΗ και την πώληση σε ιδιώτη επενδυτή του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του» επισημαίνει το τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Oπως επισημαίνει «η συνειδητή προσπάθεια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την υποβάθμιση και απαξίωση της ΔΕΗ με τελικό σκοπό την ιδιωτικοποίησή της δεν είναι καινούρια.

«Θυμίζουμε τον επί χρόνια αποκλεισμό της από την κατασκευή νέων μονάδων, τις μονομερείς ρυθμίσεις εις βάρος της για να δημιουργηθεί “αγορά” ηλεκτρικής ενέργειας, τη μετατροπή της σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό με την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της, την εκχώρηση πολλών δραστηριοτήτων της σε αμφίβολης ποιότητας και υπέρογκου κόστους ιδιώτες εργολάβους, αλλά και την ασφυξία στην οποία την οδηγούν απαγορεύοντας τις προσλήψεις για την ανανέωση του προσωπικού που αποχωρεί» αναφέρει η ανακοίνωση.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «η διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών εκποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων ενέργειας και απορύθμισης του κλάδου αλλά και η ελληνική ως σήμερα εμπειρία στον ηλεκτρενεργειακό κλάδο δεν θα πρέπει να αφήνει καμία αμφιβολία σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στα δημόσια οικονομικά, στις τσέπες των καταναλωτών αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Η διάλυση και καταστροφή της ΔΕΗ θα επιδεινώσει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών», επισημαίνει το τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, και τονίζει πως «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει σε ιδιώτες βασικές εθνικές υποδομές όπως είναι τα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Οπως καταλήγει: «Αυτό που είναι αναγκαίο για τη ΔΕΗ, αντί για τη διάλυση και το ξεπούλημά της, είναι η χάραξη ενός στρατηγικού πλάνου εκσυγχρονισμού και ανάπτυξής της. Απευθύνουμε λοιπόν προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση: δεν πρόκειται να αποδεχθούμε το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεσμευόμαστε ότι η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα αναγνωρίσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ και θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για την εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Αρνείται κάθε μεταρρύθμιση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σήμερα μάθαμε επιτέλους ποια είναι η εναλλακτική πολιτική που προτείνει. Την αποκάλυψε η Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε να προσληφθούν όλοι στο Δημόσιο. Αυτό ακριβώς που έκαναν τα γνωστά καθεστώτα που κατέρρευσαν. Εκεί ξύπνησαν κάποια στιγμή από τον εφιάλτη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν ξύπνησε».

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Το κυβερνητικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, σύμφωνα με την «τρίτη ενεργειακή δέσμη της ΕΕ», αποτελεί κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με νέες αυξήσεις των τιμολογίων της λαϊκής κατανάλωσης, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζόμενων του κλάδου, στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων στο χώρο της ενέργειας» αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «το ιδιωτικοποιημένο δίκτυο σημαίνει ότι τόσο η συντήρησή του όσο και η επέκτασή του θα γίνονται με γνώμονα το κέρδος και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών».

«Η δημιουργία και ιδιωτικοποίηση μιας νέας “μικρής ΔΕΗ” στοχεύει στην διαχείριση του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων για την κυριαρχία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη και την σχετική διαπάλη ΗΠΑ-Γερμανίας, και δεν αφορά την προστασία των λαϊκών καταναλωτών» επισημαίνει το ΚΚΕ τονίζοντας ότι «ο μονόδρομος για τα λαϊκά δικαιώματα βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-μονοπωλίων».

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα «με αφετηρία την πάλη για την ολοκληρωτική άρνηση των ιδιωτικοποιήσεων και την πολιτική της απελευθέρωσης που τις γεννά, να οργανώσουν την πάλη τους για τον μονόδρομο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών».