Η ιταλική αστυνομία εξάρθρωσε ένα κύκλωμα διακεκριμένης φοροδιαφυγής που φέρεται να ξέπλενε 1 δισ. ευρώ το χρόνο για εξέχουσες μορφές του επιχειρηματικού κόσμου, του θεάματος και τραπεζιτών στο κράτος του Σαν Μαρίνο, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι εισαγγελικές αρχές στη Ρώμη

Η εισαγγελία της ιταλικής πρωτεύουσας ανέφερε ότι το κύκλωμα εξυπηρετούσε περίπου 1.500 πελάτες και δρούσε από το 2000.

Η φοροδιαφυγή εκτιμάται ότι στοιχίζει στον προϋπολογισμό της Ιταλίας έως και 120 δισ. ευρώ το χρόνο και η πάταξή της θεωρείται σημαντικό μέρος των προσπαθειών που κάνει η κυβέρνηση Λέτα για να μειώσει το δημόσιο χρέος, που ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ της χώρας.

Ανακοίνωση της εισαγγελίας ανέφερε ότι τα ανώτατα στελέχη του υπό εκκαθάριση ομίλου San Marino Investimenti (SMI) μετέφερε λαθραία χρήματα στην μικρότερη δημοκρατία του κόσμου, και κατόπιν τα επένδυε σε φορολογικούς παραδείσους όπως ο Παναμάς, η πολιτεία Ντέλαγουερ των ΗΠΑ και το Λουξεμβούργο, μεταξύ άλλων.

Επτά πρώην ανώτερα στελέχη της SMI αντιμετωπίζουν έρευνα για διεθνή συνωμοσία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παροχή παράνομων επενδυτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κ.ά., σύμφωνα με την εισαγγελία. Δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες σε κάποιο από τα πρόσωπα αυτά.

Ο όμιλος SMI τέθηκε σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης κι εκκαθάρισης το 2012.

Στην Ιταλία καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής στον κόσμο.

Ανάμεσα στις περιπτώσεις ερευνών για αδικήματα αυτής της φύσης περιλαμβάνεται αυτή σε βάρος των σχεδιαστών μόδας Ντομένικο Ντόλτσε και Στέφανο Γκαμπάνα.

Αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένει την τελεσίδικη απόφαση της δικαιοσύνης στην δίκη του για φορολογική απάτη και χρήση εικονικών τιμολογίων στην αγορά πνευματικών δικαιωμάτων από τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Mediaset, ο οποίος του ανήκει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από