«Ηξερα πάντα ότι ήμουν καλή στη σκοποβολή, από τότε που ήμουν πολύ μικρή και πετύχαινα τους στόχους στα λούνα παρκ!». Η Ελεν Μίρεν βρήκε αυτό τον διασκεδαστικό τρόπο για να συνδέσει τον ρόλο της στη νέα ταινία «Red 2» (προβάλλεται στη χώρα μας από την περασμένη Πέμπτη) με στοιχεία του πραγματικού της χαρακτήρα μιλώντας στην ιταλική «Ρεπούμπλικα». Η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός υποδύεται μια κατάσκοπο στο φιλμ, στο οποίο συμπρωταγωνιστούν ο Μπρους Γουίλις, η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, ο Τζον Μάλκοβιτς και ο Αντονι Χόπκινς.

Η επιστροφή στη μεγάλη οθόνη για την Ελεν Μίρεν γίνεται μέσα από έναν ρόλο πολύ διαφορετικό από αυτόν που την έχει σημαδέψει –της Βασίλισσας Ελισάβετ –αλλά και από τον πιο πρόσφατο, εκείνον της συζύγου του Αλφρεντ Χίτσκοκ. Ομως τελικά δεν είναι εύκολο να ξεφύγει από τον ρόλο με τον οποίο έχουν συνδέσει το όνομά της και που της χάρισε Οσκαρ και υπέροχες κριτικές –ακόμη και από την ίδια τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Στην ταινία υπάρχει μια σκηνή κατά την οποία η Μίρεν εμφανίζεται ντυμένη ως Βασίλισσα και όλοι ξεσπούν σε γέλια. Οπως εξήγησε η διάσημη ηθοποιός, η ιδέα ήταν δική της γιατί ήθελε να παρωδήσει τον ίδιο της τον εαυτό και όχι, όπως εξηγεί, τη Βασίλισσα, η οποία ήταν πάντα παρούσα στη ζωή της με κάποιον τρόπο. «Οταν στέφθηκε, ήμουν επτά ετών», λέει η 68χρονη σήμερα Μίρεν. «Γεννήθηκα και μεγάλωσα μαζί της, είναι μια πολύ ισχυρή σταθερά στη ζωή μου. Είμαι λάτρις της Βασίλισσας και της αρέσει ο τρόπος που την υποδύομαι. Μου το έχει πει. Αν δεν ήταν αυτή, αναρωτιέμαι τι ακριβώς θα ήμουν εγώ και κανείς δεν ξέρει αν θα είχα πάρει το Οσκαρ».

Ισως είναι άλλη μια εξήγηση για τον λόγο που υποδύεται την Ελισάβετ και στη θεατρική σκηνή, στο έργο του Πίτερ Μόργκαν «Η ακρόαση». Μάλιστα, ύστερα από μια επιτυχημένη σεζόν, θα επαναλάβει και του χρόνου την παράσταση. «Ο Πίτερ και εγώ είμαστε συνεργάτες. Οταν μου έστειλε e-mail για να μου πει ότι γράφει ένα θεατρικό έργο για τη Βασίλισσα, του απάντησα: «Μπάσταρδε». Γνώριζε καλά ότι δεν μπορούσε να πω όχι σε αυτή την πρόταση».