Το σχέδιο για κούρεμα στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν οι 6.000 - 7.000 παραγωγοί των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών επαναφέρει στο τραπέζι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την αντιμετώπιση του συνεχώς διογκούμενου ελλείμματος των ΑΠΕ.
Μετά και τις πολύ μεγάλες αυξήσεις που επιβλήθηκαν στο τέλος για τη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (κατά 118% όσον αφορά τα νοικοκυριά), το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επαναφέρει την πρόταση για εθελοντικό κούρεμα στις ταρίφες των εν λειτουργία έργων, αλλά με ανταλλάγματα για όσους από τους επενδυτές δεχθούν να ενταχθούν σε αυτό.
Τα ανταλλάγματα που έχουν συμφωνηθεί εδώ και καιρό μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και των τραπεζών αφορούν την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που οι τελευταίες έχουν χορηγήσει στους επενδυτές φωτοβολταϊκών πάρκων και τη μείωση των επιτοκίων. Το θέμα θα τεθεί σε συνάντηση που θα έχει σήμερα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου με το σύνολο των φορέων των ΑΠΕ, τόσο των αιολικών όσο και των φωτοβολταϊκών, της βιομάζας κ.λπ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες είναι πλέον πολύ θετικές στο να υπάρξει επιμήκυνση, ελάφρυνση των δόσεων αλλά και κάθε είδους ρύθμιση των δανείων, καθώς φοβούνται ότι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση ο κίνδυνος μαζικών κόκκινων δανείων από τους επενδυτές φωτοβολταϊκών είναι κάτι παραπάνω από ορατός.
Σε συνδυασμό με την τραπεζική ρύθμιση, ένα άλλο κίνητρο προκειμένου να δεχθούν οι παλαιοί επενδυτές να ενταχθούν στο εθελοντικό κούρεμα αφορά τη διεύρυνση του χρόνου των 25ετών συμβάσεων που έχουν συνάψει με τον ΛΑΓΗΕ, έναντι μείωσης της εγγυημένης τιμής.
Για το κούρεμα του εσόδου δεν θα υπάρξει οριζόντια απόφαση, αλλά θα συνυπολογίζονται βασικές παράμετροι των επενδύσεων όπως το ύψος της κλειδωμένης ταρίφας, ο χρόνος κατασκευής, αν έχει πάρει επιδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο, το κόστος του εξοπλισμού, ο χρόνος απόσβεσης κ.λπ. Με το νέο μοντέλο θα καταργηθεί η σημερινή έκτακτη εισφορά, η οποία, ως έκτακτη δεν θα μπορούσε να επιβληθεί στο σύνολο της διάρκειας της παλαιάς σύμβασης.
Το ΥΠΕΚΑ και μερίδα των εκπροσώπων του κλάδου υποστηρίζουν ότι το κούρεμα είναι αναγκαίο μέτρο για να αντιμετωπιστεί το συνεχώς διογκούμενο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ στον ΛΑΓΗΕ, που φέτος αναμένεται να φτάσει τα 640 εκατ. ευρώ.
Ενα από τα σενάρια που εξετάζονταν παλαιότερα ήταν να γίνουν κλιμακωτές περικοπές της ταρίφας από 10% έως και 50% για έργα με περίοδο διασύνδεσης από το 2009 έως και τα τέλη του 2013.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από