Υπέρ της συνταγματικότητας του του τέλους επιτηδεύματος για τους ελέυθερους επαγγελματίες τάχθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Με πέντε αποφάσεις τους οι ανώτατοι δικαστές με πέντε αποφάσεις τους απέρριψαν προσφυγές των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Χαλκίδας,αλλά και του Σωματείου Έλληνες Φορολογούμενοι και ιδιωτών επιτηδευματιών, με τις οποίες ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματικό το τέλος επιτηδεύματος που επιβλήθηκε το 2011 στους επιτηδευματίες και τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, που τηρούν βιβλία Βʼ ή Γʼ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επίμαχη οικονομική επιβάρυνση «επιβλήθηκε για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και επομένως προς εξυπηρέτηση κρατικών εν γένει σκοπών και δεν καταβάλλεται έναντι ειδικής αντιπαροχής».

Επιπλέον, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι «η επιβολή του εν λόγω φόρου βάσει κριτηρίων (χρονικών, τοπικών και πληθυσμιακών) δεν υπερβαίνει τα όρια της διακριτικής ευχέρειας του νομοθέτη να καθορίζει τον ενδεδειγμένο εκάστοτε τρόπο φορολογήσεως διαφόρων κατηγοριών φορολογουμένων» και κατά συνέπεια δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις και αρχές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από